Marechausseekazerne, smederij in Zwolle

Nijverheid Industrie

Meppelerstraatweg 19

Architect: Bouwk. afd. van het Tweede Commandement der Genie, Groningen

Beschrijving van Marechausseekazerne, smederij

Omschrijving De SMEDERIJ is opgetrokken in gele baksteen boven een hoge plint van donkergrijze baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met antracietgrijze Hollandse pannen met een overstekende goot. De rechtgesloten vensters en deuropeningen zijn geplaatst onder hoge strekken. In de zuidelijke eindgevel en de westelijke langsgevel zijn enkele opgeklampte deuren geplaatst, in de oostelijke langsgevel een dubbele opgeklampte deur. In de eindgevels en in de oostelijke langsgevel verder verschillende formaten vensters met een kleine roedenverdeling. Waardering De smederij is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de andere gebouwen van het kazerne-complex - de Expressionistische bouwstijl met elementen uit de Amsterdamse School en de architectuur van Dudok - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)