Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Marechausseekazerne in Zwolle

Militair Object

Meppelerstraatweg 19
8022AE Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1929-'31 1931 1929-'31
Architect: Bouwk. afd. van het Tweede Commandement der Genie, Groningen


Beschrijving van Marechausseekazerne

Omschrijving De MARECHAUSSEEKAZERNE is opgetrokken in gele baksteen op een L-vormige plattegrond onder steile zadeldaken met antracietgrijze Hollandse pannen en een overstekende goot. De twee vleugels van het gebouw zijn opgetrokken over twee bouwlagen met een verdiepingloos deel aan beide kopgevels. Op het snijpunt van de vleugels staat een vierkante toren, waarin het hoofdtrappehuis en op de begane grond aan de westkant de hoofdingang zijn ondergebracht. De gevels zijn geleed door een hoge plint van zwart geglazuurde tegels en grote rechtgesloten vensters met een kleine roedenverdeling. Op de begane grond zijn de vensters onder hoge strekken geplaatst, op de verdieping onder een doorlopende band van horizontaal gemetselde stenen. Houten deuren met smalle ruitjes onder betonnen luifels en drieruits bovenlichten verschaffen de toegang tot de dienstwoningen. De eindgevels van de vleugels zijn blind. In het dak grote dakkapellen met vensters met een kleine roedenverdeling. Gemetselde schoorstenen op de nokeinden. De gevels van de toren zijn geleed door verticale siermetselverbanden, smalle traplichten van glasstenen en in de top gele en paarsblauwe tegels. De ingang bestaat uit een houten deur met profiellijsten, glas-in-lood en een sierijzer. Boven de ingang een betonnen luifel, een driedelig bovenlicht met glas-in-lood en het wapen van het koninklijk huis. In de zijgevel glas-in-lood vensters. Bovenin de toren boven de ingang een klok met een wijzerplaat van gele en blauwe tegels. Waardering De marechausseekazerne is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de kenmerkende typologie van een marechausseekazerne - de Expressionistische bouwstijl met elementen uit de Amsterdamse School en de architectuur van Dudok - vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de andere gebouwen van het kazerne-complex - de beeldbepalende ligging aan de Meppelerstraatweg - de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509826
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Marechausseekazerne in Zwolle

Marechausseekazerne, smederij

Meppelerstraatweg 19
Zwolle
Omschrijving De SMEDERIJ is opgetrokken in gele baksteen boven een hoge plint van donkergrijze baksteen op een rechthoekige plattegrond ond..

Marechausseekazerne, koetshuis

Meppelerstraatweg 19
Zwolle
Omschrijving Het KOETSHUIS is opgetrokken in gele baksteen boven een hoge plint van donkergrijze baksteen op een rechthoekige plattegrond o..

Alg. Begraafplaats Meppelerstraatweg, grafmonument Johannes ter Pelkwijk

Meppelerstraatweg 1
Zwolle
Omschrijving Het GRAFMONUMENT is geplaatst op een vierkant basement van beton met grind. Op de hoeken van dit basement staan hardstenen pal..

Alg. Begraafplaats Meppelerstraatweg, grafmonument M. Rhijnvis Feith

Meppelerstraatweg 1
Zwolle
Omschrijving Het GRAFMONUMENT is geplaatst op een vierkant basement van platen hardsteen. Op de hoeken van dit basement staan hardstenen ro..

Alg. Begraafplaats Meppelerstraatweg, grafmonument G.H. van Senden

Meppelerstraatweg 1
Zwolle
Omschrijving Het GRAFMONUMENT is geplaatst op een vierkant basement van drie lagen hardsteen. Het monument is een hardstenen obelisk op ee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)