Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning in neo-renaissancestijl in Zwolle

Woonhuis

Burgemeester van Roijensingel 17
8011CT Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1898
Architect: D. de Herder Herder D 1898 D. de Herder


Beschrijving van Dienstwoning in neo-renaissancestijl

Omschrijving De DIENSTWONING is op een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag opgetrokken onder een schilddak met tuile du Nordpannen, dat aan de voorzijde recht wordt afgesneden door een schoudergevel. De gevels zijn gemetseld in rode baksteen met gepleisterde sierbanden en decoratieve patronen in rode en witte verblendstenen. In de geveltop zijn de daklijsten, obelisk, wangen en schouders met bollen eveneens gepleisterd. De T-vensters zijn afgesloten door rondbogen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. De voorgevel (N) is geleed door twee vensters met aan weerszijden gemetselde pilasters op gepleisterde basementen. Tussen de vensters is een hardstenen plaquette aangebracht met het opschrift: "De eerste steen is gelegd door P.J.G. van Diggelen 14 juni 1898". Rechts daarvan de ingang in een portiek onder een afgeknot schilddak met leien in Maasdekking en een rechte rand aan de onderzijde in rensdekking. Op de nok van het dak ijzeren vorstkammen. Boven de ingang bevindt zich een bovenlicht in een gepleisterde lijst met fronton. Rechts van de ingang is een muurtje opgetrokken in rode baksteen met gepleisterde elementen, dat de afstand van de dienstwoning tot de rooilijn van het belendende pand overbrugt. De linker zijgevel (O) is voorzien van drie vensters. De achtergevel is door een aanbouw ingrijpend gewijzigd. Waardering De dienstwoning is van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de Neo-Hollandse Renaissancistische bouwstijl - de functionele en ruimtelijke relatie met het herenhuis (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509819
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning in neo-renaissancestijl in Zwolle

Herenhuis in neo-renaissancestijl

Burgemeester van Roijensingel 17
Zwolle
Omschrijving Het HERENHUIS is op een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken over een souterrain en drie bouwlagen. Het linker (O) dee..

Herenhuis in eclectische stijl

Burgemeester van Roijensingel 13
Zwolle
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS, gebouwd in 1872-1874 voor advocaat E.J.I. van Sonsbeeck. Het pand is gebouwd in een eclectische stijl door ..

Pand met bakstenen gevel en rechte kroonlijst op Lodewijk XV-consoles

Koestraat 24
Zwolle
Pand met bakstenen gevel en rechte kroonlijst op Lod. XV consoles.

Eenvoudig pandje met gepleisterde gevel en rechte kroonlijst

Koestraat 28
Zwolle
Eenvoudig pandje met gepleisterde gevel en rechte kroonlijst.

Pand met bakstenen gevel, kroonlijst op consoles en gesneden voordeur met pilasteromlijstingen

Koestraat 22
Zwolle
Pand met bakstenen gevel en kroonlijst op consoles. Gesneden voordeur met pilasteromlijstingen XVIIIb.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning in neo-renaissancestijl in Zwolle