Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoekpand in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Woonhuis

Prinses Julianastraat 62
8019AX Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1905-'06 1906 1905-'06


Beschrijving van Hoekpand in Art Nouveau-stijl

Omschrijving WOONHUIS op hoek, opgetrokken in gele verblendsteen met rode sierbanden met witte blokken. De vensters zijn voornamelijk rechtgesloten en voorzien van bovenlichten met roedenverdeling. De ingangsportiek bevindt zich boven een trap van vier treden centraal in de zijgevel (N). In de portiek paneeldeuren met bovenlichten, facetgeslepen glas, sierijzers en enkele eenvoudige Art Nouveau basreliëfs. Boven de bovenlichten een houten lijst met diamantkoppen. De ingang en de traplichten erboven worden geflankeerd door twee witgepleisterde lisenen, die aan de bovenzijde zijn voorzien van uitkragende elementen. Daarboven is over de gehele breedte van de gevel een segmentboogfries van rode en witte verblendsteen aangebracht. Links van de ingang zijn onder de vensters majolica tegeltableaus geplaatst met gestileerde florale motieven. Rechts op de begane grond een rechtgesloten venster onder een segmentboog. De linker helft van de voorgevel (O) wordt op de begane grond en de verdieping in beslag genomen door een halfronde erker met drie vensterassen en een balkon. Twee dubbele balkondeuren onder rondbogen verschaffen toegang tot het balkon. De twee vensterassen in het rechter deel van de gevel zijn voorzien van majolica tegeltableaus met gestileerde florale motieven onder de vensters op de verdiepingen. Op de tweede verdieping een loggia met twee rondbogen en houten balkonhekjes. Waardering Het woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de zeer zuivere Art Nouveau bouwstijl - als onderdeel van een gehele straatwand met Art Nouveau panden die in één keer is ontworpen - de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509816
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoekpand in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 26
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS is opgetrokken in rode verblendsteen met witgepleisterde sierbanden en (segment)bogen van witte en g..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 24
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. ..

Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 20
Zwolle
Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 20 en 22 zijn beide opgetrokken in rode verblendsteen met geel-witte sierbanden en segmentbogen en ge..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 18
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. ..

Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 14
Zwolle
Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 14 en 16 zijn beide opgetrokken in gele verblendsteen met rood-witte sierbanden en segmentbogen en ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoekpand in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Foto's (1)