Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Woonhuis

Koningin Wilhelminastraat 26
8019AN Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1905-'06 1906 1905-'06


Beschrijving van Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Omschrijving De gevel van het WOONHUIS is opgetrokken in rode verblendsteen met witgepleisterde sierbanden en (segment)bogen van witte en gele verblendsteen boven de vensters. De vensters zijn voornamelijk rechtgesloten. Het rechter deel van de gevel risaleert en is op de begane grond voorzien van een driezijdige erker met daarop een balkon. Boven de erker een samengesteld venster en op de tweede verdieping een loggia onder een rondboog. Dit deel van de gevel is iets hoger dan het linker deel, waar de derde verdieping veel weg heeft van een mezzanino. Links bevindt zich boven een trap van vier treden de ingangsportiek. In de portiek paneeldeuren met bovenlichten, facetgeslepen glas, sierijzers en enkele eenvoudige Art Nouveau basreliëfs. Boven de bovenlichten een houten lijst met diamantkoppen. De portiek is aan de bovenzijde voorzien van een gepleisterde lijst, met een gestileerd basreliëf. Tussen de ingang en erker een venster. In de boogtrommels van de vensters op de verdieping zijn majolica tegeltableaus met gestileerde florale motieven aangebracht. Daarboven een laag getoogd venster. Waardering Het woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de zeer zuivere Art Nouveau bouwstijl - als onderdeel van een gehele straatwand met Art Nouveau panden die in één keer is ontworpen - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509815
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 24
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. ..

Hoekpand in Art Nouveau-stijl

Prinses Julianastraat 62
Zwolle
Omschrijving WOONHUIS op hoek, opgetrokken in gele verblendsteen met rode sierbanden met witte blokken. De vensters zijn voornamelijk recht..

Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 20
Zwolle
Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 20 en 22 zijn beide opgetrokken in rode verblendsteen met geel-witte sierbanden en segmentbogen en ge..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 18
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. ..

Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 14
Zwolle
Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 14 en 16 zijn beide opgetrokken in gele verblendsteen met rood-witte sierbanden en segmentbogen en ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Foto's (1)