Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Woonhuis

Koningin Wilhelminastraat 24
8019AN Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1905-'06 1906 1905-'06


Beschrijving van Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Voor de sierbanden en bogen en tussen de klampen van de gootlijst zijn witte verblendstenen met daarop ruiten in een leverkleurige tint gebruikt. De rechter twee vensterassen, met geheel rechts de ingangsportiek, zijn hoger dan de linker twee. In de portiek paneeldeuren met bovenlichten, facetgeslepen glas, sierijzers en enkele eenvoudige Art Nouveau basreliëfs. Boven de bovenlichten een houten lijst met diamantkoppen. De portiek is met een rondboog afgesloten, de vensters zijn rechtgesloten en voorzien bovenlichten met een roedenverdeling. Een deel van de vensters onder segmentbogen met tegeltableaus in de boogtrommels. Majolica tegeltableaus zijn verder aangebracht onder de vensters op de verdiepingen. De tegeltableaus van dit pand zijn meer gedetailleerd dan die van de andere huizen die tot het complex behoren. Boven de deur is een vliegende eend met plompen afgebeeld. In de andere tegeltableaus is deze afbeelding iets geabstraheerd weergegeven. In de tweede vensteras van rechts is op de eerste verdieping een driezijdige erker met een overstekende goot onder een afgeknot schilddak geplaatst. Waardering Het woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de zeer zuivere Art Nouveau bouwstijl - als onderdeel van een gehele straatwand met Art Nouveau panden die in één keer is ontworpen - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509814
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 26
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS is opgetrokken in rode verblendsteen met witgepleisterde sierbanden en (segment)bogen van witte en g..

Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 20
Zwolle
Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 20 en 22 zijn beide opgetrokken in rode verblendsteen met geel-witte sierbanden en segmentbogen en ge..

Hoekpand in Art Nouveau-stijl

Prinses Julianastraat 62
Zwolle
Omschrijving WOONHUIS op hoek, opgetrokken in gele verblendsteen met rode sierbanden met witte blokken. De vensters zijn voornamelijk recht..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 18
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. ..

Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 14
Zwolle
Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 14 en 16 zijn beide opgetrokken in gele verblendsteen met rood-witte sierbanden en segmentbogen en ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Foto's (1)