Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Woonhuis

Koningin Wilhelminastraat 18
8019AM Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1905-'06 1906 1905-'06


Beschrijving van Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Voor de sierbanden en bogen en tussen de klampen van de gootlijst zijn witte verblendstenen met daarop ruiten in een leverkleurige tint gebruikt. De gevel wordt afgesloten door een op drie plaatsen door lisenen onderbroken gootlijst. Op de meest rechtse doorgetrokken liseen is de oorspronkelijke driehoekige beëindiging bewaard gebleven. De bovenlichten van de vensters zijn voorzien van een roedenverdeling. De ingangsportiek bevindt zich in de meest rechtse vensteras. In de portiek twee paneeldeuren met bovenlichten, facetgeslepen glas, sierijzers en enkele eenvoudige Art Nouveau basreliëfs. Boven de bovenlichten een houten lijst met diamantkoppen. Op de begane grond zijn de ingangsportiek en vensters getoogd, op de eerste en tweede verdieping rechtgesloten. De vensters op de eerste verdieping zijn onder segmentbogen geplaatst. Oorspronkelijk bevonden zich hoogstwaarschijnlijk majolica tegeltableaus in de boogtrommels. Voor de vensters op de eerste verdieping is een balkon met een ijzeren hek opgehangen. De aanzet van de lisenen bevindt zich voor de twee buitenste ter hoogte van de tweede verdieping en voor de middelste op de hoogte van de eerste verdieping. Op laatstgenoemde liseen vormt een waterafvoer met vergaarbak een decoratief element. Waardering Het woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de zeer zuivere Art Nouveau bouwstijl - als onderdeel van een gehele straatwand met Art Nouveau panden die in één keer is ontworpen - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509812
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 20
Zwolle
Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 20 en 22 zijn beide opgetrokken in rode verblendsteen met geel-witte sierbanden en segmentbogen en ge..

Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 14
Zwolle
Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 14 en 16 zijn beide opgetrokken in gele verblendsteen met rood-witte sierbanden en segmentbogen en ge..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 24
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. ..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 12
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. ..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 26
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS is opgetrokken in rode verblendsteen met witgepleisterde sierbanden en (segment)bogen van witte en g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Foto's (1)