Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Woonhuis

Koningin Wilhelminastraat 14
8019AM Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1905-'06 1906 1905-'06
Architect: G.B. Broekema of G.G. Post Broekema 1906 G.B. Broekema of G.G. Post


Beschrijving van Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 14 en 16 zijn beide opgetrokken in gele verblendsteen met rood-witte sierbanden en segmentbogen en gepleisterde aanzet- en sluitstenen. De gevel telt zes vensterassen. De middelste vier vensterassen zijn gespiegeld identiek en bevatten de centraal gelegen ingangsportieken. De buitenste vensterassen zijn verschillend uitgevoerd, maar worden beide afgesloten door een segmentboog in de gootlijst en zijn beide voorzien van een erker van twee bouwlagen. De linker erker is driezijdig en heeft een houten balkonhek. De rechter erker is halfrond en heeft een geometrisch ijzeren balkonhek. De balkondeuren boven de erkers bevinden zich in een loggia. De vensters zijn voorzien van bovenlichten en rechtgesloten of onder een rondboog geplaatst, zoals de ingangsportieken. Tussen de klampen van de gootlijst is siermetselwerk aangebracht, onder de vensters op de verdiepingen majolica tegeltableaus met schermbloemmotieven. Onder de gootlijst van de linker erker kleine identieke tegeltableaus. Het midden van de gevel wordt gemarkeerd door een liseen. Waardering De woonhuizen zijn van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de zeer zuivere Art Nouveau bouwstijl - als onderdeel van een gehele straatwand met Art Nouveau panden die in één keer is ontworpen - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509811
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 12
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. ..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 18
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. ..

Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 8
Zwolle
Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 8 en 10 zijn beide opgetrokken in rode verblendsteen met geel-witte sierbanden en segmentbogen en gep..

Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 20
Zwolle
Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 20 en 22 zijn beide opgetrokken in rode verblendsteen met geel-witte sierbanden en segmentbogen en ge..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 6
Zwolle
Omschrijving De voorgevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitsten..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Foto's (1)