Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Woonhuis

Koningin Wilhelminastraat 12
8019AM Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1905-'06 1906 1905-'06


Beschrijving van Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Voor de sierbanden en bogen zijn witte verblendstenen met daarop ruiten in een leverkleurige tint gebruikt. De gevel wordt afgesloten door een ezelsrug en vijf gepleisterde stompe pylonen. De ingangsportiek is in de meest linkse vensteras gesitueerd. Voor de twee middelste vensters op de eerste verdieping is een balkon op consoles met een ijzeren hek opgehangen. Tussen de vensters op de tweede verdieping vormen lisenen de aanzet voor spaarbogen boven de vensters. De aanzet van de middelste bevindt zich tussen de vensters op de eerste verdieping. Op de begane grond en tweede verdieping zijn de ingang en vensters getoogd, op de eerste verdieping rechtgesloten. De bovenlichten van de vensters zijn voorzien van een roedenverdeling. Onder de vensters op de tweede verdieping majolica tegeltableaus met schermbloemmotieven. Waardering Het woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de zeer zuivere Art Nouveau bouwstijl - als onderdeel van een gehele straatwand met Art Nouveau panden die in één keer is ontworpen - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509810
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 14
Zwolle
Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 14 en 16 zijn beide opgetrokken in gele verblendsteen met rood-witte sierbanden en segmentbogen en ge..

Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 8
Zwolle
Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 8 en 10 zijn beide opgetrokken in rode verblendsteen met geel-witte sierbanden en segmentbogen en gep..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 6
Zwolle
Omschrijving De voorgevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitsten..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 18
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. ..

Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 20
Zwolle
Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 20 en 22 zijn beide opgetrokken in rode verblendsteen met geel-witte sierbanden en segmentbogen en ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Foto's (1)