Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Woonhuis

Koningin Wilhelminastraat 8
8019AM Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1905-'06 1906 1905-'06


Beschrijving van Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 8 en 10 zijn beide opgetrokken in rode verblendsteen met geel-witte sierbanden en segmentbogen en gepleisterde aanzet- en sluitstenen. De gevel telt zes vensterassen. De middelste vier vensterassen zijn gespiegeld identiek, bevatten de centraal gelegen ingangsportieken en worden afgesloten door een steekkap met wolfeind. De buitenste vensterassen zijn verschillend uitgevoerd, maar beide voorzien van een erker. De linker erker is één bouwlaag hoog, driezijdig, met kleine majolica tegeltableaus met abstracte motieven onder de gootlijst. De rechter erker is twee bouwlagen hoog, halfrond en voorzien van majolica tegeltableaus met schermbloemmotieven en een ijzeren geometrisch balkonhek. De balkondeuren hierboven bevinden zich in een loggia. De vensters zijn rechtgesloten met uitzondering van de getoogde vensters naast de getoogde ingangsportieken. De bovenlichten waren oorspronkelijk allemaal voorzien van roeden. Boven de vensters op de eerste verdieping in de middelste vier vensterassen segmentbogen. In de boogtrommels abstracte majolica tegeltableaus met vloeiende lijnen. Waardering De woonhuizen zijn van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de zeer zuivere Art Nouveau bouwstijl - als onderdeel van een gehele straatwand met Art Nouveau panden die in één keer is ontworpen - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509809
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 6
Zwolle
Omschrijving De voorgevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitsten..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 12
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. ..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 4
Zwolle
Omschrijving Het WOONHUIS is opgetrokken in rode verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen, gele sierbanden en bogen met contra..

Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 14
Zwolle
Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 14 en 16 zijn beide opgetrokken in gele verblendsteen met rood-witte sierbanden en segmentbogen en ge..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 18
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Foto's (1)