Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Woonhuis

Koningin Wilhelminastraat 6
8019AM Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1905-'06 1906 1905-'06


Beschrijving van Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Omschrijving De voorgevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Voor de sierbanden en bogen zijn witte verblendstenen met daarop ruiten in een leverkleurige tint gebruikt. De bovenlichten van de vensters zijn voorzien van een roedenverdeling. De linker twee vensterassen, met geheel links de ingangsportiek, zijn hoger dan de rechter twee. In de portiek twee paneeldeuren met bovenlichten, glas, sierijzers en enkele eenvoudige Art Nouveau basreliëfs. De portiek en het venster ernaast zijn getoogd, de bovenlichten van de balkondeuren erboven gesloten met een rondboog en de bovenlichten van de vensters op de tweede verdieping rechtgesloten. Het balkon steunt op grote houten consoles en heeft een houten balustrade. Tussen de vensters op de tweede verdieping spaarvelden met rondbogen. In de rechter twee vensterassen vormen de vensters op de begane grond en eerste verdieping één geheel: de rechtgesloten vensters op de begane grond worden met die op de verdieping verbonden door majolica tegeltableaus met schermbloemmotieven. De rechtgesloten vensters op de verdieping zijn gekoppeld door een segmentboog met een majolica tegeltableau met schermbloem in de boogtrommel. Tussen de klampen van de gootlijst kleine identieke tegeltableaus. Op de tweede verdieping drie gekoppelde vensters. Waardering Het woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de zeer zuivere Art Nouveau bouwstijl - als onderdeel van een gehele straatwand met Art Nouveau panden die in één keer is ontworpen - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509808
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 4
Zwolle
Omschrijving Het WOONHUIS is opgetrokken in rode verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen, gele sierbanden en bogen met contra..

Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 8
Zwolle
Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 8 en 10 zijn beide opgetrokken in rode verblendsteen met geel-witte sierbanden en segmentbogen en gep..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 12
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. ..

Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 14
Zwolle
Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 14 en 16 zijn beide opgetrokken in gele verblendsteen met rood-witte sierbanden en segmentbogen en ge..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 18
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Foto's (1)