Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Woonhuis

Koningin Wilhelminastraat 4
8019AM Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1905-'06 1906 1905-'06


Beschrijving van Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Omschrijving Het WOONHUIS is opgetrokken in rode verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen, gele sierbanden en bogen met contrasterende stenen. De rechter zijgevel is in drie delen geleed: het rechter deel risaleert en heeft drie kleine vensters in de zijkant van het risaliet; de middenpartij wordt in beslag genomen door rondboog traplichten die schuin boven elkaar zijn geplaatst; het linker deel is geheel blind. Verder is de gevel voorzien van gootlijsten op klampen boven de twee rechter geveldelen, twee halfronde spaarbogen in het linker deel en drie getoogde spaarbogen in het risaliet. De voorgevel telt twee vensterassen. Rechts is de portiek onder een rondboog geplaatst. De voordeur is voorzien van gebogen roeden, een venster met roedenverdeling en boven- en zijlichten. Boven de portiek twee samengestelde rechtgesloten vensters, waarvan de bovenste onder een segmentboog. De linker vensteras bestaat op de begane grond uit een driezijdige erker met daarop een balkon. Onder de rechtgesloten vensters van de erker siermetselwerk van verblendsteen. Erboven kleine majolica tegeltableaus met gestileerde florale motieven. Op de eerste verdieping een rechtgesloten samengesteld venster, op de tweede een loggia onder een segmentboog. Op het balkon en in de loggia eenvoudige houten balkonhekjes. Waardering Het woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de zeer zuivere Art Nouveau bouwstijl - als onderdeel van een gehele straatwand met Art Nouveau panden die in één keer is ontworpen - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509807
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 6
Zwolle
Omschrijving De voorgevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitsten..

Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 8
Zwolle
Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 8 en 10 zijn beide opgetrokken in rode verblendsteen met geel-witte sierbanden en segmentbogen en gep..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 12
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. ..

Twee woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 14
Zwolle
Omschrijving De WOONHUIZEN met nummer 14 en 16 zijn beide opgetrokken in gele verblendsteen met rood-witte sierbanden en segmentbogen en ge..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Koningin Wilhelminastraat 18
Zwolle
Omschrijving De gevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Foto's (1)