Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee woonhuizen in eclectische stijl met neo-renaissancistische en Chaletstijl-elementen in Zwolle

Woonhuis

Ter Pelkwijkstraat 3
8011SE Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1898
Architect: F.C. Koch Koch FC 1898 F.C. Koch


Beschrijving van Twee woonhuizen in eclectische stijl met neo-renaissancistische en Chaletstijl-elementen

Omschrijving De rechter twee WOONHUIZEN zijn over drie bouwlagen opgetrokken in rode verblendsteen met gepleisterde sierbanden, sluit- en aanzetstenen, onder een zadeldak met grijze tuile du Nordpannen. De overstekende goot steunt op houten klampen. Daaronder zijn blokvormige gepleisterde decoraties aangebracht, die boven de vensters zijn ingekort. De sluitstenen boven de vensteropeningen zijn voorzien van een diamantkop. De voorgevel telt vier vensterassen, waarvan de meest linkse iets risaleert. De zijgevel is blind. Boven de rechtgesloten vensters rechte en getoogde strekken, met straalsgewijs beeldhouwwerk in de boogtrommels. De twee buitenste vensterassen van de voorgevel worden in beslag genomen door erkers met daarop een balkon met balustrade onder een dakje op standvinken. De linker erker is rechthoekig, op de houten bewerkte standvinken rust een lessenaardakje. De rechter erker heeft schuin geplaatste zijwanden. Op de standvinken met gietijzeren decoraties rust een schilddakje. Boven de centraal gelegen toegangsdeuren twee smalle vensters met bovenlichten. De tweede verdieping is geleed door vensters van verschillend formaat met bovenlichten. Waardering Het dubbele woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de Eclectische bouwstijl, met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance en Chalet-stijl - de bijzondere detaillering - de ensemblewaarde - de beeldbepalende ligging in de bocht van de Ter Pelkwijkstraat in het beschermd stadsgezicht van Zwolle - de gaafheid van het exterieur en het bijbehorende hekwerk (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509799
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee woonhuizen in eclectische stijl met neo-renaissancistische en Chaletstijl-elementen in Zwolle

Woonhuis in eclectische stijl met neo-renaissancistische en Chaletstijl-elementen

Ter Pelkwijkstraat 1
Zwolle
Omschrijving Het linker WOONHUIS is over twee bouwlagen opgetrokken in rode verblendsteen met sierankers, gepleisterde sierbanden en aanzet..

Plantagekerk

Ter Pelkwijkstraat 15
Zwolle
Zwolle, Plantagekerk. Markant aan de zuid-oostelijke rand van de oude stad gelegen (christelijk) gereformeerd kerkgebouw met te linkerzijde ..

Herenhuis in Hollandse neo-renaissancestijl (1916-1967: gemeentehuis van Zwollerkerspel}

Ter Pelkwijkpark 18
Zwolle
Inleiding HERENHUIS in de Neo-Hollandse Renaissancistische stijl ontworpen door de architect S.J.H. Trooster in opdracht van de koopman A.P..

Provinciale Griffie 1 Voorm. Provinciale Griffie, Gouvernementsgebouw (sinds 1986: Openbare Bibliotheek)

Diezerstraat 80
Zwolle
Prov. Griffie. XIX de eeuwse gevel in klassicistische stijl. Risalerend middenstuk. Natuurstenen onderbouw waarboven gevel met gepleisterde ..

Provinciale Griffie 2 Voorm. Provinciale Griffie, rechterdeel (sinds 1986: Openbare Bibliotheek)

Diezerstraat 80
Zwolle
Voormalig PROVINCIEHUIS met Nieuwe Statenzaal, gebouwd in de jaren 1897-1898 in neogotische stijl naar ontwerp van rijksbouwmeester J. van L..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee woonhuizen in eclectische stijl met neo-renaissancistische en Chaletstijl-elementen in Zwolle