Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa De Maretak in Driebergen Rijsenburg

Woonhuis

Emmalaan 2
3972EZ Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Villa De Maretak

Emmalaan 2 ; Villa `De Maretak' Inleiding De in 1890 gebouwde villa `De Maretak' met neo-gotische- en chaletstijlinvloeden. Architect en opdrachtgever zijn niet bekend. Tegenwoordig heeft de villa een kantoorfunctie. Omschrijving Een evenwijdig aan de straat gelegen vrijstaande VILLA van voornamelijk twee bouwlagen op een vrijwel rechthoekige plattegrond onder een samengesteld met rode en blauwe kruispannen gedekt zadel-/schilddak. De oorspronkelijke hoofdopzet van de villa wordt gekenmerkt door een rechthoekig hoofdvolume onder een zadeldak met de nok haaks op de weg, waartegen aan de linkergevel een éénlaags bouwvolume onder een afgeplat schilddak is gezet. Tegen de achtergevel van het hoofdvolume bevindt zich een aanbouw van twee bouwlagen onder een plat dak. Deze aanbouw is minder gedetailleerd en is van latere datum. De nok van het zadeldak is voorzien van twee schoorstenen met baksteen detaillering en ezelsrug, een crête terwijlop de uiteinden een piron is gezet. Alle gevels zijn witbepleisterd en zijn op de hoeken met gebosseerde lisenen geaccentueerd. De gevels zijn verder verrijkt met cordonbanden en zaagtandlijsten, die wit gesausd zijn (niet oorspronkelijk). Het meest voorkomende venstertype is voorzien van een schuif- of draairaam. De vensters in de tweede bouwlaag van de rechtergevel hebben een door de daklijst heenstekende trapgevelbekroning gekregen. De afgeschuinde uiteinden hiervan zijn met kruispannen afgedekt. De voorgevel heeft een asymmetrische indeling met een rechts geplaatste topgevel. De topgevel is voorzien van schoorwerk waarop een windveer met makelaar en ajourwerk. In de eerste bouwlaag bevindt zich een rechthoekige, uit baksteen opgetrokken erker, waarboven een balkon met houten hekwerk in ajourpatroon. Boven het balkon bevindt zich een houten luifel op houten pijlers. Links van de topgevel bevindt zich een enigszins naar achteren geplaatste éénlaags bouwvolume onder afgeplat schilddak, waarvoor oorspronkelijk een kleine veranda was gecreëerd, die in 1905 tot serre is dichtgezet. De achterliggende aanbouw was oorspronkelijk garage met dienstwoning (verdieping). De top van de achtergevel van het hoofdvolume is versierd conform de voorgevel. De overige aanbouwen vallen buiten de bescherming. De rechter zijgevel heeft een asymmetrische indeling van drie vensterassen. Op de middenas bevindt zich de hoofdingang, voorzien van een paneeldeur met siersmeedijzeren hekwerk en bovenlicht. In de rechter vensteras heeft de gevel een lichte voorsprong gekregen onder steekkap met gelijke voet en lagere nok. De linker zijgevel met genoemde aanbouw is twee vensterassen diep. De zolderverdieping heeft twee dakkapellen met trapgevel beëindiging. Waardering De villa `Maretak' is van architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf voorbeeld van een bouwtype en vanwege eenheid in detaillering, alsmede van cultuurhistorische en ensemblewaarde als onderdeel van een kleine villawijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509796
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa De Maretak in Driebergen Rijsenburg

Huize Eikenhoven

Hoofdstraat 76
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Naar ontwerp van W. Noorlander in 1915-'16 gebouwde vrijstaande VILLA, genaamd EIKENHOVEN, met bijbehorende tuinmuur, hekwerken en garagegeb..

Herenhuis door een romantische parkaanleg uit de tweede helft van de 19e eeuw omgeven gepleisterd

Hoofdstraat 43
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Door een romantische parkaanleg uit de tweede helft van de 19e eeuw omgeven gepleisterd HERENHUIS, derde kwart 19e eeuw. Het rechthoekige hu..

Kastanjehof

Hoofdstraat 49
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding Villa, genaamd Kastanjehof, gebouwd in 1879 in neogotische stijl naar ontwerp van architect Alfred Tepe als woonhuis voor zijn br..

Huize Catharina

Hoofdstraat 62
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
HUIZE CATHARINA. Gepleisterd LANDHUIS met smal, hoog opgaand middendeel en lagere zijvleugels (plm 1860/70). Tegen de middenrisaliet een erk..

Eenvoudig gepleisterd huis met uitspringende middenpartij. Rechte daklijst met balustrade versierd

Hoofdstraat 65
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Eenvoudig gepleisterd HUIS met uitspringende middenpartij. Rechte daklijst met balustrade versierd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa De Maretak in Driebergen Rijsenburg

Foto's (3)