Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Driebergen Rijsenburg

Woonhuis

Hoofdstraat 268
3972LL Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1932-1933


Beschrijving van Villa

Inleiding Langs de gemeentegrens van Driebergen-Doorn is in 1932-1933 een villa gebouwd naar ontwerp van (tuin)architect J.P. Fokker. De opdrachtgever was C.J. Heykoop. De villa is gebouwd in traditionele stijl waarbij de vlakke bakstenen gevels met diep liggende voegen en stalen vensters een moderne invloed vertonen. Rond het huis ligt een siertuin met gazons en rododendronstruiken. Omschrijving Een evenwijdig aan de openbare weg gelegen vrijstaande VILLA van één bouwlaag op samengestelde plattegrond onder samengesteld zadeldak van verschillende nok- en goothoogte, gedekt door rode shingles. De bakstenen gevels zijn opgetrokken in klezoorverband. Alle vensters zijn in staal uitgevoerd en hebben een roedenindeling gekregen. De vensters in de eerste bouwlaag zijn voorzien van persiennes. De hoofdvorm van de villa kenmerkt zich door een hoofdvolume onder een zadeldak met de nok haaks op de weg, waartegen aan de linkerzijde een lager en kleiner bouwvolume onder een zadeldak is gebouwd dat een lagere voet en nok heeft gekregen. In de kil is een liggend dakkapel geplaatst, waarbij de dakschilden glooiend zijn opgelicht. De voor- of topgevel van het hoofdvolume aan de noordzijde heeft een asymmetrische indeling en is drie vensterassen breed. Tegen de derde as is een uitbouw van één bouwlaag onder een schilddak gezet. Hierin bevindt zich de ingang. In de linker zijgevel van het hoofdvolume is een venster gezet. Op de verdieping bevinden zich vijf vensters op een rij, waarvan de bovendorpel zich op dezelfde hoogte bevindt terwijl de onderdorpel om en om in hoogte verschillen. In de top is nog een stolpraam gezet. Onder de dakgoot kraagt de gevel aan de linkerzijde uit. De achtergevel heeft rechts een veranda en een terras, dat via een trap aan de oostzijde betreden kan worden. De rechter zijgevel heeft een asymmetrische indeling en is zes vensterassen breed. De hoofdingang van de villa is in het midden van de gevel geplaatst. Aan de linkerzijde van de deur zijn drie vensters van verschillende grootte gezet. Aan de rechterzijde van de deur springt de gevel naar voren. De korte zijmuur verbreed zich naar beneden toe en fungeert zo ter afscherming van de ingangspartij. Boven de ingang is in het dakschild een liggende stenen dakkapel geplaatst. Rechts van de ingangpartij is de gevel hoger opgetrokken. Hier bevinden zich twee hoger geplaatste vensters. De linkerzijgevel heeft een topgevelbeëindiging. In de eerste bouwlaag is een drielichtsvenster gezet. Recht hierboven bevindt zich een samengesteld venster met draairamen. Waardering De villa is van architectuurhistorische waarde vanwege gaafheid en herkenbaarheid van het bouwtype en bouwstijl, waarbij de strak vormgegeven bakstenen gevels in combinatie met stalen vensterpartijen karakteristiek voor de verschijningsvorm zijn. Tevens van belang als onderdeel in het oeuvre van de architect en tuinontwerper J.P. Fokker. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509793
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Driebergen Rijsenburg

woonhuis

Driebergsestraatweg 52
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
PORTIERSWONING. Paviljoenachtig neo-renaissance gebouwtje van met veel natuursteenwerk doorspekte baksteen, het dak bekroond door een klokke..

Hydepark: Portierswoning

Driebergsestraatweg 52
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 6: Een enigszins overhoeks aan de inrit geplaatste vrijstaande 19de-eeuw PORTIERSWONING in Franse neorenaissa..

De Drieburg

Hoofdstraat 252
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding Villa De Drieburg is omstreeks 1885 opgetrokken in neo-renaissancestijl op de vermoedelijke voormalige overplaats van het landhui..

Landhuis "De Horst"

De Horst 1
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
DE HORST. Langgerekt gepleisterd LANDHUIS uit plm 1860, tamelijk sterk gewijzigd 1e kwart 20e eeuw (achterzijde, veranda aan voorzijde verva..

Veldzicht

Hoofdstraat 244
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
VELDZICHT. Gepleisterd vierkant LANDHUIS uit plm 1860, merkwaardig door zijn hoogopgaande, haast torenachtige vorm. Alle vensters rondbogig ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)