Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oranjerie van het Landgoed Bornia in Driebergen Rijsenburg

Kasteel Buitenplaats

Hoofdstraat 11
3971KA Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht


Beschrijving van Oranjerie van het Landgoed Bornia

Inleiding De oranjerie van het Landgoed Bornia was oorspronkelijk een varkensschuur. In 1909 werd de schuur door de gebroeders Fukkink verbouwd tot oranjerie met tuinmanswoning. Deze oranjerie werd op zijn beurt uitgebreid met een chauffeurswoning. Opvallend kenmerk van het object is de langgerekte plattegrond. Voor de bescherming van het interieur is met name het oranjeriegedeelte met interieur, een wintertuin, van belang. Omschrijving Ten noordoosten van het hoofdgebouw van Bornia gelegen ORANJERIE van één bouwlaag op langgerekte rechthoekige plattegrond onder een asymmetrische mansardekap, grotendeels gedekt met gesmoorde kruispannen. Het dak aan de zuidzijde van de kap, boven de voorgevel, bestaat voor een groot deel uit glazen strokenvensters. Het dakschild wordt uiterst rechts doorbroken door een dakkapel onder steekkapje. De gevels zijn boven een grijsgeschilderde plint witgepleisterd. De T-vormige schuifvensters zijn voorzien van bovenlichten met roedenverdeling en luiken. De zuid- of voorgevel bezit zeven getoogde achtruits stolpdeuren met persiennes. De tweede deuropening van rechts is breder en uitgevoerd als samengestelde deur. De tuinmanswoning bevat in de gevel twee vensters en een deur in een portiek. De chaufeurswoning, die zich links bevindt, bevat in de zuidgevel een schuifvenster. De achtergevel is asymmetrisch van opzet met een invulling bestaande uit een aantal schuifvensters alsmede enkele deuren. Het dakvlak wordt ter hoogte van de woningen doorbroken door dakkapellen onder plat met klauwstukken. Het dak van het oranjeriegedeelte is deels van glas. De linkerzijgevel van de chauffeurswoning heeft een deur en twee vensters. Op de verdieping zijn drie vensters aan te treffen. Aan de blinde rechterzijgevel is een schuur aangebouwd, die buiten de rijksbescherming valt. De plattegrondindeling is vrijwel origineel. Een deel van de oranjerie is ingericht als wintertuin en bezit een deels uit cement, deels uit stucco bestaande wandbekleding, waaruit consoles naar voren komen en waarin spiegels verwerkt zijn. Dit deel van het interieur valt onder de bescherming. Waardering De oranjerie is van architectuurhistorisch belang vanwege het bouwtype oranjerie en wintertuin, vanwege de gaafheid van een deel van het interieur en de opvallende plattegrond. Tevens is het object van ensemblewaarde als onderdeel van het landgoed Bornia. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509787
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oranjerie van het Landgoed Bornia in Driebergen Rijsenburg

Fietsenstalling van Bornia

Hoofdstraat 9
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding De fietsenstalling van Bornia werd gebouwd in 1921 in neoclassicistische stijl. Het gebouwtje is gebouwd door aannemer Van Dussch..

Beerschoten-Willinkshof: koepel

Hoofdstraat 21
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 1: (Hoofdstraat 21; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1) KOEPEL. Ter nagedachtenis aan de laatste particu..

Beerschoten-Willinkshof: parkaanleg

Hoofdstraat 21
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 2: (Hoofdstraat 21: park en Hoofdstraat 20: hertenkamp) PARKAANLEG. Park in landschappelijke stijl aangelegd in de ..

Beerschoten-Willinkshof: hekpijlers

Hoofdstraat 21
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 3: (Hoofdstraat 21; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3) HEKPIJLERS. De zuidwestelijke ingang van het par..

Beerschoten-Willinkshof: brug

Hoofdstraat 21
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 4: (Hoofdstraat 21; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 4) BRUG. Vanaf de zuidoostelijke ingang van het par..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oranjerie van het Landgoed Bornia in Driebergen Rijsenburg

Foto's (1)