Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fietsenstalling van Bornia in Driebergen Rijsenburg

Kasteel Buitenplaats

Hoofdstraat 9
3971KA Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1921-1923


Beschrijving van Fietsenstalling van Bornia

Inleiding De fietsenstalling van Bornia werd gebouwd in 1921 in neoclassicistische stijl. Het gebouwtje is gebouwd door aannemer Van Dusschoten. Omschrijving Door middel van een muur verbonden aan en ten noordwesten van het hoofdgebouw gelegen FIETSENSTALLING van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een plat dak. Het object is witgepleisterd en rondom voorzien van een geprofileerde goot. De voorgevel aan de noordzijde is door middel van vier Toskaanse zuilen aan elkaar gekoppeld door segmentbogen, opengewerkt als een loggia. Hierachter bevinden zich drie houten deuren met getoogde panelen. Onder de daklijst staat het jaartal MCMXXI (1921) vermeld. De voorgevel wordt bekroond door een fronton met een timpaan waarin een geprofileerd medaillon gezet is. De linker- en rechterzijgevel bevatten twee segmentboogvormige spaarvelden. De achtergevel bevat drie segementboogvormige spaarvelden. Deze gevel wordt net als de voorgevel bekroond door een timpaan. Waardering De fietsenstalling is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de bouwstijl. Voorts is het object van ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats Bornia. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509786
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fietsenstalling van Bornia in Driebergen Rijsenburg

Oranjerie van het Landgoed Bornia

Hoofdstraat 11
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding De oranjerie van het Landgoed Bornia was oorspronkelijk een varkensschuur. In 1909 werd de schuur door de gebroeders Fukkink verb..

Villa "Noordbergh"

Driebergseweg 24
Zeist
Inleiding Aan de Driebergseweg gelegen villa `Noordbergh' is in chalet-stijl gebouwd op een kavel dat in 1889 werd verkocht aan de architec..

Beerschoten-Willinkshof: koepel

Hoofdstraat 21
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 1: (Hoofdstraat 21; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1) KOEPEL. Ter nagedachtenis aan de laatste particu..

Beerschoten-Willinkshof: parkaanleg

Hoofdstraat 21
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 2: (Hoofdstraat 21: park en Hoofdstraat 20: hertenkamp) PARKAANLEG. Park in landschappelijke stijl aangelegd in de ..

Beerschoten-Willinkshof: hekpijlers

Hoofdstraat 21
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 3: (Hoofdstraat 21; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3) HEKPIJLERS. De zuidwestelijke ingang van het par..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fietsenstalling van Bornia in Driebergen Rijsenburg