Baarhuisje in Driebergen Rijsenburg

Graf Begraafplaats

Drieklinken (bij)
3970AA Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)

Beschrijving van Baarhuisje

Inleiding Baarhuisje, links achteraan gelegen op de in 1871 aangelegde Rooms-Katholieke begraafplaats aan de Drieklinken. De begraafplaats, die van ensemblewaarde is voor het object, is aangelegd naar ontwerp van H.J. van den Brink. De aanleg valt buiten de bescherming. De op de hoofdas gelegen kapel wordt apart beschermd. Het baarhuisje is opgetrokken in een late neogotische stijl en dateert uit de periode 1910-1920. Omschrijving Het BAARHUISJE is op rechthoekige plattegrond opgetrokken in baksteen en gemetseld in kruisverband, telt één bouwlaag onder een met leien in maasdekking gedekt zadeldak tussen tuitgevels met schouderstukken. Aan de voorzijde bevindt zich een gemetselde bekroning. Het gebouwtje is rondom voorzien van een afgeschuinde plint. De voorgevel of noordgevel is in het midden voorzien van een getoogde houten deur met rijk geornamenteerd smeedijzeren beslag. De gevel bevat voorts sierankers, een blindnis ter weerszijden van de deur alsmede vier blindnissen in de tuit ter weerszijden van een smal venster, dat in een getoogd spaarveld geplaatst is. De rechter- en linkerzijgevel zijn aan elkaar gelijk en bevatten elk twee smalle openingen ter breedte van twee kopse stenen. Ze zijn gevat in getoogde spaarvelden. De achtergevel is identiek aan de voorgevel met uitzondering van de deur, die in deze gevel ontbreekt. Het gebouwtje heeft diverse baksteenversieringen, zoals een muizentandlijst rondom onder de vensterrand, een holle lijst onder de houten dakgoot van de zijgevels. De topgevels bevatten op dezelfde hoogte een waterlijst. Waardering Het baarhuisje is van cultuurhistorische betekenis als uitdrukking van een religieuze functie, van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype en bouwstijl, en van ensemblewaarde als deel van de Rooms Katholieke begraafplaats te Driebergen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)