Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten villa, thans genaamd `boschlust' in Driebergen Rijsenburg

Woonhuis

Arnhemsebovenweg 163
3971ME Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van Houten villa, thans genaamd `boschlust'

Inleiding De houten villa, thans genaamd `Boschlust', is gebouwd in 1921 voor W.H. Kamerbeek. Het pand, dat bestaat uit houten pakketbouw, is waarschijnlijk gebouwd naar een Duits ontwerp, gezien de tekst op de bouwtekening. Tussen 1973 en 1977 is het pand gerestaureerd. In de tuin bevindt zich een tuinhuis dat buiten de bescherming valt. Omschrijving De aan de Arnhemse Bovenweg, op de hoek van de Gezichtslaan gelegen VILLA is op een rechthoekige plattegrond in hout opgetrokken en telt één bouwlaag onder een met rode kruispannen gedekte, licht uitzwenkende mansardekap met de nok evenwijdig aan de Arnhemse Bovenweg. De vensters zijn voorzien van roedenverdelingen. De eerste bouwlaag bestaat uit zwart geteerde horizontale houten delen. De voor- en de achtergevel worden gekenmerkt door een in het midden geplaatste topgevel met een steekkap met lagere nokhoogte. De topgevels zijn betimmerd met vertikale messing-en-groef delen; het bovenste gedeelte van de top is witgeschilderd. In de voorgevel bevinden zich in de eerste bouwlaag vensters met luiken en een stolpende deur. De topgevel bevat drie vensters en een klein zoldervenster. De rechterzijde van de voorgevel heeft een afgeschuinde hoek. De rechter- en linkerzijgevel bevatten elk in de eerste bouwlaag vensters met luiken. Op de verdieping is in de rechterzijgevel in het midden een deur met balkon gezet. Ter weerszijden is een venster geplaatst. In de top bevindt zich een zoldervenster met kruisroeden. De linkerzijgevel bevat de entree en in de tweede bouwlaag een venster in plaats van een balkon. Voor het overige is deze gevel conform de rechterzijgevel. Tegen de achtergevel is rechts een aanbouw geplaatst die buiten de bescherming valt. De gevel bevat een venster, een liggend strokenvenster en een deur. De indeling van de topgevel is identiek aan de voorgevel. Waardering De houten villa is van architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid van het bouwtype en het materiaalgebruik en de constructiewijze. Het is voorts van ensemblewaarde vanwege de ligging in het villagebied aan de Arnhemse Bovenweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509782
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten villa, thans genaamd `boschlust' in Driebergen Rijsenburg

Dubbele arbeiderswoning

Mevrouw v Vollenhovenprk 21
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Complexonderdeel 2 Omschrijving Een langs de weg gelegen DUBBELE ARBEIDERSWONING van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een ..

Schaepmanmonument

Hoofdstraat 85
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding Het Schaepmanmonument is in 1908 naar ontwerp van P.J.H. Cuypers opgericht ter nagedachtenis aan dr. H.J.A.M. Schaepman, professo..

Dubbele arbeiderswoning

Mevrouw v Vollenhovenprk 23
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
complexonderdeel 1 Omschrijving Een langs de weg gelegen DUBBELE ARBEIDERSWONING van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een ..

Sparrendaal

Hoofdstraat 89
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Sparrendaal). Exterieur Het huis Sparrendaal werd gebouwd in 1754 op een terrein [s1]waarop in ied..

Parkaanleg van buitenplaats Sparrendaal

Hoofdstraat 87
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Sparrendaal. Deels in structuur, deels in detail be..

Kaart & Routeplanner

Route naar Houten villa, thans genaamd `boschlust' in Driebergen Rijsenburg

Foto's (1)