Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele arbeiderswoning in Driebergen Rijsenburg

Woonhuis

Mevrouw v Vollenhovenprk 21
3971CW Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1895-1900


Beschrijving van Dubbele arbeiderswoning

Complexonderdeel 2 Omschrijving Een langs de weg gelegen DUBBELE ARBEIDERSWONING van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een met opnieuw verbeterde Hollandse pannen gedekt mansardedak met de nok evenwijdig aan de weg. De gevels zijn in kruisverband gemetseld. De voorgevel is vier vensterassen breed en heeft een symmetrische indeling gekregen. Alle vensteropeningen aan de straatzijde zijn voorzien van getoogde strekken met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. De boogtrommels boven de vensters en deuren zijn met gekleurde (zwart, rood en wit) verblendsteen ingevuld. Ter hoogte van de bovendorpel en het deurkalf is een op de kopse kant gemetselde bakstenen band aangebracht, waarin accenten van wit verblendsteen zijn verwerkt. De indeling van de voorgevel kenmerkt zich door een ter weerszijden van de middenas geplaatste originele paneeldeur met glas-in-lood bovenlicht. In het deurkalf is eenvoudig houtsnijwerk aangebracht. De deuren worden geflankeerd door een drielichtsvenster met glas-in-lood bovenlichten. Boven dit venster bevindt zich een gemetselde dakkapel, zonder goot voorlangs, met een gecombineerde top- en trapgevelbeëindiging, waarop natuurstenen dekplaten zijn gezet. In de dakkapellen is een venster met een stolpraam en een klapraam geplaatst. Even boven de onderdorpel van het venster is een bepleisterde cordonband aangebracht. Onder de dakgoot bevindt zich een geprofileerde sierband van zwart, rood en wit gekleurd verblendsteen. Deze worden samen met de dakgoot onder de dakkapel onderbroken. Aan de uiteinden van deze sierband is een kraagsteen gezet. Waardering De dubbele middenstandswoning is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype en vanwege de gaafheid van de voorgevel met siermetselwerk. Alsmede van ensemblewaarde in relatie met het tegenoverliggende bouwblok van hetzelfde type. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509770
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele arbeiderswoning in Driebergen Rijsenburg

Dubbele arbeiderswoning

Mevrouw v Vollenhovenprk 23
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
complexonderdeel 1 Omschrijving Een langs de weg gelegen DUBBELE ARBEIDERSWONING van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een ..

Houten villa, thans genaamd `boschlust'

Arnhemsebovenweg 163
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding De houten villa, thans genaamd `Boschlust', is gebouwd in 1921 voor W.H. Kamerbeek. Het pand, dat bestaat uit houten pakketbouw, ..

Schaepmanmonument

Hoofdstraat 85
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding Het Schaepmanmonument is in 1908 naar ontwerp van P.J.H. Cuypers opgericht ter nagedachtenis aan dr. H.J.A.M. Schaepman, professo..

De Put

Hoofdstraat 212
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
DE PUT. WONING met overhangend rieten dak met gesneden daklijsten. Ramen met neogotische traceringen. Ingang met spitsbogen, daterend uit he..

Rijk gedetailleerde villa

Hoofdstraat 178
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding Deze rijk gedetailleerde villa is in 1896 gebouwd. Vermoedelijke opdrachtgever was de arts dr. Timmer. De villa ligt in het dorps..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele arbeiderswoning in Driebergen Rijsenburg

Foto's (1)