Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toren van Arca Pacis in Driebergen Rijsenburg

Kerkelijk Gebouw

Engweg 44
3972JJ Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Toren van Arca Pacis

Complexonderdeel 2 De door A. Tepe ontworpen TOREN maakte oorspronkelijk deel uit van de in 1883 in neogotische stijl opgetrokken kapel. Deze werd in 1964-1965 -behoudens de toren- gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe kapel, die buiten de bescherming valt. De ten zuidoosten van het hoofdgebouw gelegen toren is op achthoekige plattegrond opgetrokken uit baksteen en telt drie geledingen. De eerste geleding is vastgebouwd aan de niet beschermde kapel. De tweede geleding, boven de natuurstenen band, bevat in elke zijde onder de afzaat smalle vensters. De derde geleding heeft boven een afzaat in elke gevelzijde een galmgat met spitsboogbeëindiging. De toren wordt afgedekt door een hoog opgaand naaldspitsdak met leien gedekt in maasdekking. De spits wordt bekroond door een torenhaan. Waardering De kerktoren van de voormalige kapel uit 1883 is van cultuurhistorische waarde vanwege de uitdrukking van het Rooms-Katholieke kloostercomplex Arca Pacis. Voorts is het van ensemblewaarde als onderdeel van het totale complex en als silhouet in de landelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509764
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toren van Arca Pacis in Driebergen Rijsenburg

Hoofdgebouw van het kloostercomplex Arca Pacis

Engweg 44
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 1 Hoofdgebouw van het kloostercomplex Arca Pacis, gelegen aan de Engweg te Driebergen, in 1910 gebouwd naar o..

Tuinmuur Arca Pacis

Engweg 44
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 3 Om het complex aan de Engweg gelegen TUINMUUR van het kloostercomplex Arca Pacis. De muur is opgetrokken in..

Dennenburg: Boerderij

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 4: Omschrijving Omstreeks 1728 even ten noordwesten van het nieuwe landhuis herbouwde BOERDERIJ, waarbij de bouwmaterialen van o..

Dennenburg: Koetshuis, paardenstal en koetsierswoning met wasplaats

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 5: Omschrijving KOETSHUIS, PAARDENSTAL EN KOETSIERSWONING MET AANGEBOUWDE WASPLAATS. Rode bakstenen koetshuis, paardenstal en ..

Dennenburg: Oranjerie met kas

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 6: Omschrijving ORANJERIE MET KAS. Even ten noordwesten van het landhuis bij de moestuin gesitueerde in rode baksteen hoog opg..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toren van Arca Pacis in Driebergen Rijsenburg

Foto's (1)