Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinmuur Arca Pacis in Driebergen Rijsenburg

Tuin Park Landgoed

Engweg 44
3972JJ Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Tuinmuur Arca Pacis

Omschrijving complexonderdeel 3 Om het complex aan de Engweg gelegen TUINMUUR van het kloostercomplex Arca Pacis. De muur is opgetrokken in kruisverband en heeft een hoogte van ongeveer twee meter. De muur wordt bekroond door een uitkragende rollaag waarop een ezelsrug is aangebracht. Hierop bevindt zich een strekkenlaag voorzien van ijzeren pinnen. Deze zijn op veel plaatsen verdwenen. De muur is vastgebouwd aan het hoofdgebouw en begint direct westelijk daarvan. In dit deel bevinden zich twee getoogde houten poorten. Meer naar het westen overspant de muur een sloot en buigt vervolgens in noordelijke richting af. In een gebogen krommende lijn buigt de muur vervolgens in oostelijke richting af om eerder genoemde sloot wederom te overspannen. Het oostelijke deel van de muur dateert van na 1896, evenals het vervolg van de muur, dat weer in zuidelijke richting afbuigt. Dit deel is opgetrokken in halfsteensverband met steunberen voorzien van afzaten. Aan de zuidzijde tenslotte loopt de muur in een krommende lijn langs een zeventiende eeuwse stal (Engweg 50) en de kloosterkerk om vervolgens weer bij het hoofdgebouw uit te komen. Direct aan de oostzijde van het hoofdgebouw bevindt zich in de muur nog een deur. Waardering De muur is van cultuurhistorische waarde als compleet bawaard voorbeeldvan een omheinde aanleg die uitdrukking geeft aan de beslotenheid van het Rooms-Katholieke kloostercomplex Arca Pacis. De muur is van ensemblewaarde als onderdeel van het complex en in relatie tot delandelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509763
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinmuur Arca Pacis in Driebergen Rijsenburg

Hoofdgebouw van het kloostercomplex Arca Pacis

Engweg 44
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 1 Hoofdgebouw van het kloostercomplex Arca Pacis, gelegen aan de Engweg te Driebergen, in 1910 gebouwd naar o..

Toren van Arca Pacis

Engweg 44
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Complexonderdeel 2 De door A. Tepe ontworpen TOREN maakte oorspronkelijk deel uit van de in 1883 in neogotische stijl opgetrokken kapel. De..

Dennenburg: Boerderij

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 4: Omschrijving Omstreeks 1728 even ten noordwesten van het nieuwe landhuis herbouwde BOERDERIJ, waarbij de bouwmaterialen van o..

Dennenburg: Koetshuis, paardenstal en koetsierswoning met wasplaats

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 5: Omschrijving KOETSHUIS, PAARDENSTAL EN KOETSIERSWONING MET AANGEBOUWDE WASPLAATS. Rode bakstenen koetshuis, paardenstal en ..

Dennenburg: Oranjerie met kas

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 6: Omschrijving ORANJERIE MET KAS. Even ten noordwesten van het landhuis bij de moestuin gesitueerde in rode baksteen hoog opg..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinmuur Arca Pacis in Driebergen Rijsenburg

Foto's (1)