Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dennenburg: Inrijhek in Driebergen Rijsenburg

Overig

Engweg 34
3972JH Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1889


Beschrijving van Dennenburg: Inrijhek

Onderdeel 3: Omschrijving Een aan het begin van de oprijlaan geplaatst INRIJHEK, bestaand uit twee gemetselde hekpijlers op natuurstenen sokkel. De pijlers zijn voorzien van een bepleisterde band en worden bekroond door een tentdakvormige, natuurstenen dekplaat. Onder de dekplaat is een band aangebracht, waarin links `DENNEN' en rechts `BURG' is gegraveerd. Het dubbele, smeedijzeren spijlenhek heeft enige krul- en cirkelmotieven ter versiering gekregen. Omschrijving Ter hoogte van het landhuis is ter rechterzijde van de oprijlaan een tweede INRIJHEK geplaatst, dat toegang geeft tot het terrein dat in de directe omgeving van het landhuis ligt. De pijlers zijn geheel in natuursteen uitgehouwen en stammen aan de hand van stijlinvloeden vermoedelijk uit de eerste decennium van de twintigste eeuw. Het is aannemelijk dat deze pijlers geplaatst zijn direct na de uitbreiding van het landhuis door Posthumes Meyjes in 1905. De pijlers zijn aan de oprijlaanzijde voorzien van spaarvelden waarin een abstracte, symmetrische versiering is uitgehouwen. De hoeken van de pijlers zijn ter hoogte van het spaarveld deels afgevlakt. Boven genoemde spaarveld is in de linker pijler `DENNEN' en in de rechter `BURG' uitgehouwen. Het dubbele, smeedijzeren spijlenhek verhoogd zich naar het midden toe en heeft eenvoudige versieringen gekregen. Aan de buitenzijde van de pijler is een zijhek bevestigd, dat een halfronde krulvorm heeft gekregen. De spijlen zijn in dit zijhek straalsgewijs aangebracht. Waardering De twee inrijhekken op de buitenplaats Dennenburg zijn van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype, alsmede van ensemblewaarde als onderdeel van een buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509760
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dennenburg: Inrijhek in Driebergen Rijsenburg

Dennenburg: Park van de buitenplaats Dennenburg

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 1: Omschrijving Het PARK van de buitenplaats Dennenburg is gesitueerd op twee naast elkaar gelegen kavels, gebaseerd op de midde..

Dennenburg: Landhuis

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 2: Omschrijving Een op enige afstand van de openbare weg gelegen LANDHUIS uit 1890 van de buitenplaats Dennenburg dat in het par..

Dennenburg: Boerderij

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 4: Omschrijving Omstreeks 1728 even ten noordwesten van het nieuwe landhuis herbouwde BOERDERIJ, waarbij de bouwmaterialen van o..

Dennenburg: Koetshuis, paardenstal en koetsierswoning met wasplaats

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 5: Omschrijving KOETSHUIS, PAARDENSTAL EN KOETSIERSWONING MET AANGEBOUWDE WASPLAATS. Rode bakstenen koetshuis, paardenstal en ..

Dennenburg: Oranjerie met kas

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 6: Omschrijving ORANJERIE MET KAS. Even ten noordwesten van het landhuis bij de moestuin gesitueerde in rode baksteen hoog opg..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dennenburg: Inrijhek in Driebergen Rijsenburg

Foto's (1)