Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dennenburg: Landhuis in Driebergen Rijsenburg

Kasteel Buitenplaats

Engweg 34
3972JH Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Dennenburg: Landhuis

Onderdeel 2: Omschrijving Een op enige afstand van de openbare weg gelegen LANDHUIS uit 1890 van de buitenplaats Dennenburg dat in het park gesitueerd is op het middelste compartiment van de noordelijke kavel. Het landhuis bestaat uit twee bouwlagen en een souterrain op rechthoekige plattegrond onder een met leien gedekt afgeplat schilddak. Op de dakschilden zijn een aantal dakkapellen met halfronde frontons en klauwstukken gezet. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en overwegend voorzien van T-vensters met persiennes. De voorgevel aan de noordwestzijde heeft een symmetrische indeling van vijf vensterassen met een middenrisaliet over twee bouwlagen voorzien van een stolpdeur waarboven een rondboogvormig bovenlicht is gezet. Voor het risaliet bevindt zich een hardstenen trap die naar de ingang leidt. De ingang wordt benadrukt door een natuurstenen omlijsting van de eerste bouwlaag in een neo-Lodewijk-XIV-stijl met gecanneleerde Korintische pilasters die een uitkragende kroonlijst dragen waarboven een balkon met siersmeedijzeren hekwerk. De dubbele balkondeur is door rijk geornamenteerde klauwstukken omlijst en wordt bekroond door een getoogde fronton met schelpversiering. Het risaliet wordt door een kroonlijst en een balustrade afgesloten. Rechts van het risaliet bevindt zich een houten serre, geplaatst op het oorspronkelijke terras met balustrade, met afgeschuinde hoeken, een dubbele tuindeur en daarvoor een hardstenen trap. De eerste bouwlaag van de achtergevel is door een moderne serre geheel aan het oog onttrokken. Deze serre valt buiten de bescherming. Tegen de rechterzijgevel zijn door Posthumus Meyjes in 1905 een aantal aanbouwen met platte daken van verschillende hoogten gezet. Tegen de linker zijgevel bevindt zich een vijfzijdige erker, waarboven een balkon met smeedijzeren hekwerk. De interne hoofdstructuur verkeert vrijwel in originele staat. De opzet bestaat uit een op de middenas gelegen vestibule, waarachter de centrale hal is gelegen. Hierlangs zijn aan beide zijden de diverse vertrekken gesitueerd. De vertrekken hebben eenvoudige stucplafonds. In het vertrek aan de zuidoostzijde is een rijk gedecoreerde schouw in eclectische stijl. Waardering Het landhuis Dennenburg is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bouwtype alsmede van ensemblewaarde in relatie met het omringende park. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509759
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dennenburg: Landhuis in Driebergen Rijsenburg

Dennenburg: Park van de buitenplaats Dennenburg

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 1: Omschrijving Het PARK van de buitenplaats Dennenburg is gesitueerd op twee naast elkaar gelegen kavels, gebaseerd op de midde..

Dennenburg: Inrijhek

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 3: Omschrijving Een aan het begin van de oprijlaan geplaatst INRIJHEK, bestaand uit twee gemetselde hekpijlers op natuurstenen s..

Dennenburg: Boerderij

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 4: Omschrijving Omstreeks 1728 even ten noordwesten van het nieuwe landhuis herbouwde BOERDERIJ, waarbij de bouwmaterialen van o..

Dennenburg: Koetshuis, paardenstal en koetsierswoning met wasplaats

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 5: Omschrijving KOETSHUIS, PAARDENSTAL EN KOETSIERSWONING MET AANGEBOUWDE WASPLAATS. Rode bakstenen koetshuis, paardenstal en ..

Dennenburg: Oranjerie met kas

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 6: Omschrijving ORANJERIE MET KAS. Even ten noordwesten van het landhuis bij de moestuin gesitueerde in rode baksteen hoog opg..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dennenburg: Landhuis in Driebergen Rijsenburg

Foto's (1)