Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wiersse: stuw gelegen in de Baakse beek in Vorden

Tuin Park Landgoed

Wiersserallee 9
7251LH Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van De Wiersse: stuw gelegen in de Baakse beek

STUW uit 1921 gelegen in de Baakse Beek te westen van het huis De Wiersse. De stuw is uit beton en ijzeren onderdelen opgetrokken, is ondermeer voorzien van een houten brug en van in hoogte verstelbare schuiven. Middels deze schuiven kan het peil van het water in de beek, vijvers en grachten geregeld worden. De stuw vervangt een houten stuw en is de opvolger van de stuw bij de voormalige watermolen. Ter verlenging van de betonnen wanden stroomopwaarts, is een beschoeiing van larixpalen en planken aangebracht. De STUW behorende tot de historische buitenplaats De Wiersse is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige, functionele vormgeving; - als karakteristieke element van de waterhuishouding van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509753
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wiersse: stuw gelegen in de Baakse beek in Vorden

De Wiersse: buitenplaats

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
HOOFDGEBOUW (huis De Wiersse) van de historische buitenplaats De Wiersse, waarvan de oudst bekende vermelding dateert uit 1288, toen door de..

De Wiersse: historische Tuin-en Parkaanleg

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG dateert in oorsprong uit de 18de eeuw. In de huidige tuin- en parkaanleg is deze 18de-eeuwse structuur no..

De Wiersse: De Nijhof

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Het uit ca. 1921 daterende TOEGANGSHEK dat halverwege de in 1907 weer rechtgetrokken oprijlaan staat, wordt gevormd door vier bakstenen pijl..

De Wiersse: De Berenpas

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Uit ca. 1920 daterend, eenvoudig houten, wit geschilderd LAANHEK, dat de oprijlaan aan de zuidzijde afsluit. Het hek bestaat uit twee rechth..

De Wiersse: brug en keermuren

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Tussen 1921-25 werd het huis De Wiersse voorzien van een brede aanbouw en een koepelachtige entreepartij naar ontwerp van architect professo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wiersse: stuw gelegen in de Baakse beek in Vorden