Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wiersse: bakstenen sokkel in Vorden

Tuin Park Landgoed

Wiersserallee 9
7251LH Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van De Wiersse: bakstenen sokkel

Omstreeks 1920 vervaardigde rood BAKSTENEN SOKKEL met natuurstenen dekplaat, staande op een brede, dubbel ronde rood bakstenen voet, waarvan de beide delen zijn voorzien van natuurstenen dekplaten. Op de sokkel stond oorspronkelijk het -thans (1996) zwaar beschadigde beeld 'Discobolus', dat in 1920 in een zandsteenkleurig 'cement fondu' werd afgegoten van de 'Discobolus' uit de Museo Vaticano door Auguste Gerber van Koln in opdracht van W.E. Gatacre. De 'Discobolus' werd geplaatst aan het noordeinde van het brede pad om de dramatische en visuele beleving van dit doorzicht te benadrukken. Een nieuw afgietsel van hetzelfde beeld, gegoten door Les Ateliers du Louvre, vervangt sedert 1993 het oorspronkelijke, onherstelbare beschadigde beeld. Wegens te geringe ouderdom komt het nieuwe beeld niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. De BAKSTENEN SOKKEL behorende tot de buitenplaats De Wiersse is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als bijzonder element op de buitenplaats; - vanwege het materiaalgebruik en vormgeving van de sokkel; - vanwege de ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509748
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wiersse: bakstenen sokkel in Vorden

De Wiersse: buitenplaats

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
HOOFDGEBOUW (huis De Wiersse) van de historische buitenplaats De Wiersse, waarvan de oudst bekende vermelding dateert uit 1288, toen door de..

De Wiersse: historische Tuin-en Parkaanleg

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG dateert in oorsprong uit de 18de eeuw. In de huidige tuin- en parkaanleg is deze 18de-eeuwse structuur no..

De Wiersse: De Nijhof

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Het uit ca. 1921 daterende TOEGANGSHEK dat halverwege de in 1907 weer rechtgetrokken oprijlaan staat, wordt gevormd door vier bakstenen pijl..

De Wiersse: De Berenpas

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Uit ca. 1920 daterend, eenvoudig houten, wit geschilderd LAANHEK, dat de oprijlaan aan de zuidzijde afsluit. Het hek bestaat uit twee rechth..

De Wiersse: brug en keermuren

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Tussen 1921-25 werd het huis De Wiersse voorzien van een brede aanbouw en een koepelachtige entreepartij naar ontwerp van architect professo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wiersse: bakstenen sokkel in Vorden