Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wiersse: sokkel met beeld in Vorden

Tuin Park Landgoed

Wiersserallee 9
7251LH Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1920


Beschrijving van De Wiersse: sokkel met beeld

Omstreeks 1921 vervaardigde SOKKEL van kunststeen, waarop oorspronkelijk een afgietsel stond van 'Diane de Gabies' (ook wel Diana genoemd) uit het Louvre in Parijs, dat in 1920 werd afgegoten door Auguste Gerber van Koln in een zandkleurig 'cement fondu', in opdracht van W.E. Gatacre. De sokkel en het beeld dienden als afsluiting van het lange pad achter het huis. Thans (1996) staat op de sokkel het laat-17de-eeuwse tuinbeeld FORTITUDO -'La Force'- dat, afkomstig van de Parkstraat in 's-Gravenhage, vanaf 1921 in opslag heeft gestaan. Het restant van de gesneuvelde 'Diane de Gabies' ligt tussen de rododendrons. De SOKKEL MET BEELD (FORTITUDO) behorende tot de buitenplaats De Wiersse zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het karakteristieke materiaalgebruik en vormgeving van sokkel en beeld; - als bijzondere elementen van de buitenplaats; - vanwege de ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509747
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wiersse: sokkel met beeld in Vorden

De Wiersse: buitenplaats

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
HOOFDGEBOUW (huis De Wiersse) van de historische buitenplaats De Wiersse, waarvan de oudst bekende vermelding dateert uit 1288, toen door de..

De Wiersse: historische Tuin-en Parkaanleg

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG dateert in oorsprong uit de 18de eeuw. In de huidige tuin- en parkaanleg is deze 18de-eeuwse structuur no..

De Wiersse: De Nijhof

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Het uit ca. 1921 daterende TOEGANGSHEK dat halverwege de in 1907 weer rechtgetrokken oprijlaan staat, wordt gevormd door vier bakstenen pijl..

De Wiersse: De Berenpas

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Uit ca. 1920 daterend, eenvoudig houten, wit geschilderd LAANHEK, dat de oprijlaan aan de zuidzijde afsluit. Het hek bestaat uit twee rechth..

De Wiersse: brug en keermuren

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Tussen 1921-25 werd het huis De Wiersse voorzien van een brede aanbouw en een koepelachtige entreepartij naar ontwerp van architect professo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wiersse: sokkel met beeld in Vorden