Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wiersse: zes hekken met twee schuttingen bij moestuin in Vorden

Tuin Park Landgoed

Wiersserallee 9
7251LH Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1920


Beschrijving van De Wiersse: zes hekken met twee schuttingen bij moestuin

In en om de moestuin staan zes houten HEKKEN die tussen 1914 en 1924 zijn geplaatst: a) aan de noordzijde van het stenen pad geplaatst groen geschilderd HEK, bestaande uit vier staanders die bekroond worden door geprofileerde dekplaten en bollen, waartussen hekwerk en twee draaibare vleugels. De stijlen van het hek zijn in punten afgewerkt. Het hek heeft over de gehele lengte een getoogde bovenzijde. Het hek sluit de 'taxuslaan' af en is geplaatst in de schutting aan de noordzijde van de moestuin; b) aan de zuidzijde van het stenen pad staand HEK, opgebouwd uit twee staanders met geprofileerde dekplaten, waartussen zich twee draaibare, inzwenkende vleugels bevinden. Het hek is geplaatst in de schutting aan de zuidzijde van de moestuin; c) TWEE lage HEKKEN, staande tussen het stenen pad en de moestuin beide opgetrokken uit twee onbewerkte staanders met afgeronde toppen, waartussen een groen geschilderde vleugel is bevestigd; d) tussen de moestuin en aansluitende weide geplaatst geteerd HEK, bestaande uit twee staanders met afgeronde toppen waartussen zich twee draaibare vleugels van gelijke hoogte bevinden; e) in de noord-oosthoek tussen de moestuin en de weide geplaatst geteerd HEK, bestaande uit twee staanders met afgeronde toppen, waartussen twee draaibare, ingezwenkte vleugels zijn aangebracht. DE TWEE SCHUTTINGEN zijn opgebouwd uit houten delen en dateren uit 1914. Ze begrenzen de moestuin aan de noord- en (oorspronkelijke) zuidzijde. De ZES HEKKEN EN TWEE SCHUTTINGEN BIJ DE MOESTUIN behorende tot de buitenplaats De Wiersse zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als bijzondere elementen in en om de moestuin; - vanwege het karakteristiek materiaalgebruik en functionele vormgeving; - vanwege de ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509741
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wiersse: zes hekken met twee schuttingen bij moestuin in Vorden

De Wiersse: buitenplaats

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
HOOFDGEBOUW (huis De Wiersse) van de historische buitenplaats De Wiersse, waarvan de oudst bekende vermelding dateert uit 1288, toen door de..

De Wiersse: historische Tuin-en Parkaanleg

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG dateert in oorsprong uit de 18de eeuw. In de huidige tuin- en parkaanleg is deze 18de-eeuwse structuur no..

De Wiersse: De Nijhof

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Het uit ca. 1921 daterende TOEGANGSHEK dat halverwege de in 1907 weer rechtgetrokken oprijlaan staat, wordt gevormd door vier bakstenen pijl..

De Wiersse: De Berenpas

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Uit ca. 1920 daterend, eenvoudig houten, wit geschilderd LAANHEK, dat de oprijlaan aan de zuidzijde afsluit. Het hek bestaat uit twee rechth..

De Wiersse: brug en keermuren

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Tussen 1921-25 werd het huis De Wiersse voorzien van een brede aanbouw en een koepelachtige entreepartij naar ontwerp van architect professo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wiersse: zes hekken met twee schuttingen bij moestuin in Vorden