Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wiersse: charmille met kommetje en tuinbank in Vorden

Tuin Park Landgoed

Wiersserallee 9
7251LH Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1922


Beschrijving van De Wiersse: charmille met kommetje en tuinbank

Lange, flauw S-vormige CHARMILLE uit ca. 1922, thans (1996) begroeid met Fagus Sylvatica, gelegen ten westen van de zgn. "tennistuin". Bij de charmille ligt een rond stenen KOMMETJE (met een binnen- en buitenrand van baksteen waartussen bakstenen scheidingen zitten en waarin o.a. hosta's en varens groeien) en een fontein. Het kommetje wordt van water voorzien door de drukketel in het bouwhuis, waarbij gebruik wordt gemaakt van een eigen bron. De kom accentueert het begin van de uit vier delen bestaande charmille, die ca. 60 meter lang is, uit 28 bogen bestaat en vanaf de kom naar de "tennistuin" loopt. Toen omstreeks 1970 de aldaar gelegen tennisbaan werd verwijderd, werd het bestaande gedeelte van de charmille doorgetrokken en kreeg de huidige lengte. Ten westen van de kom staat een korte (4 bogen) gebogen charmille. Ten zuiden en noorden staan 2 bogen, met onder het zuidelijke deel een houten, groen geschilderde TUINBANK met in de rugleuning een hartje. Deze bank werd in 1913 voor de rozentuin gemaakt. Naast het prieel in de "tennistuin" staan vervolgens nog eens 2 bogen. De charmille is opgebouwd uit regelmatig van elkaar geplaatste in de grond verzonken betonnen voeten waarop ijzeren T-profiel-bogen rusten. De bogen zijn onderling verbonden met stevige ijzeren L-staafjes, buizen en draden. De CHARMILLE MET KOMMETJE EN TUINBANK behorende tot de buitenplaats De Wiersse zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzondere vormgeving van de charmille; - vanwege de combinatie van de drie onderdelen; - vanwege de ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509737
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wiersse: charmille met kommetje en tuinbank in Vorden

De Wiersse: buitenplaats

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
HOOFDGEBOUW (huis De Wiersse) van de historische buitenplaats De Wiersse, waarvan de oudst bekende vermelding dateert uit 1288, toen door de..

De Wiersse: historische Tuin-en Parkaanleg

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG dateert in oorsprong uit de 18de eeuw. In de huidige tuin- en parkaanleg is deze 18de-eeuwse structuur no..

De Wiersse: De Nijhof

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Het uit ca. 1921 daterende TOEGANGSHEK dat halverwege de in 1907 weer rechtgetrokken oprijlaan staat, wordt gevormd door vier bakstenen pijl..

De Wiersse: De Berenpas

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Uit ca. 1920 daterend, eenvoudig houten, wit geschilderd LAANHEK, dat de oprijlaan aan de zuidzijde afsluit. Het hek bestaat uit twee rechth..

De Wiersse: brug en keermuren

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Tussen 1921-25 werd het huis De Wiersse voorzien van een brede aanbouw en een koepelachtige entreepartij naar ontwerp van architect professo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wiersse: charmille met kommetje en tuinbank in Vorden