Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wiersse: De Zomer en de Herfst in Vorden

Overig

Wiersserallee 9
7251LH Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1750-1800


Beschrijving van De Wiersse: De Zomer en de Herfst

Geheel houten TUINHEK staande op een bakstenen DAM met duiker die voorzien is van een schuif. Het hek staat tussen de rozentuin en de oostelijk hiervan gelegen zgn. "wilde tuin". Het groen geschilderde tuinhek uit het derde kwart van de 19de eeuw bestaat uit vier houten, meerzijdige staanders, met bol bekroonde geprofileerde dekplaten. Tussen de twee hogere, middelste staanders zijn twee draaibare vleugels aangebracht, en links en rechts van de staanders een regelwerk. Het hek wordt aan weerszijden door een zijstuk afgesloten, beide voorzien van roeden. Het hek heeft een gecurfde bovenzijde. In een van de staanders is gekerfd: 1878 V (=Victor de Stuers) A (=Aurelie van Limburg Stirum) Het TUINHEK op de DAM behorende tot de buitenplaats De Wiersse is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het karakteristieke materiaalgebruik van hek en dam; - vanwege de functionele en architectonische vormgeving; - vanwege de ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509734
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wiersse: De Zomer en de Herfst in Vorden

De Wiersse: buitenplaats

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
HOOFDGEBOUW (huis De Wiersse) van de historische buitenplaats De Wiersse, waarvan de oudst bekende vermelding dateert uit 1288, toen door de..

De Wiersse: historische Tuin-en Parkaanleg

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG dateert in oorsprong uit de 18de eeuw. In de huidige tuin- en parkaanleg is deze 18de-eeuwse structuur no..

De Wiersse: De Nijhof

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Het uit ca. 1921 daterende TOEGANGSHEK dat halverwege de in 1907 weer rechtgetrokken oprijlaan staat, wordt gevormd door vier bakstenen pijl..

De Wiersse: De Berenpas

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Uit ca. 1920 daterend, eenvoudig houten, wit geschilderd LAANHEK, dat de oprijlaan aan de zuidzijde afsluit. Het hek bestaat uit twee rechth..

De Wiersse: brug en keermuren

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Tussen 1921-25 werd het huis De Wiersse voorzien van een brede aanbouw en een koepelachtige entreepartij naar ontwerp van architect professo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wiersse: De Zomer en de Herfst in Vorden