Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wiersse: tuinbank in rozentuin in Vorden

Tuin Park Landgoed

Wiersserallee 9
7251LH Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van De Wiersse: tuinbank in rozentuin

Een, in een uitgespaarde nis aan de westzijde van de taxushaag, staande houten, wit geschilderde 18de-eeuwse TUINBANK. De tuinbank heeft een hoge achterzijde met een bekroning die bestaat uit twee voluten waartussen een waaier-vormig element. De rugleuning is voorzien van verticale stijlen. De zijkanten zijn voorzien van voluutvormige armleuningen. De tuinbank vervangt vanaf 1945 een andere tuinbank (model 'Lutjens'). Tussen 1912 en 1922 stond op de plaats van deze bank de tuinbank die thans (1996) bij de Charmille staat. De TUINBANK IN DE ROZENTUIN behorende tot de buitenplaats De Wiersse is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde in de rozentuin; - vanwege de ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509733
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wiersse: tuinbank in rozentuin in Vorden

De Wiersse: buitenplaats

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
HOOFDGEBOUW (huis De Wiersse) van de historische buitenplaats De Wiersse, waarvan de oudst bekende vermelding dateert uit 1288, toen door de..

De Wiersse: historische Tuin-en Parkaanleg

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG dateert in oorsprong uit de 18de eeuw. In de huidige tuin- en parkaanleg is deze 18de-eeuwse structuur no..

De Wiersse: De Nijhof

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Het uit ca. 1921 daterende TOEGANGSHEK dat halverwege de in 1907 weer rechtgetrokken oprijlaan staat, wordt gevormd door vier bakstenen pijl..

De Wiersse: De Berenpas

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Uit ca. 1920 daterend, eenvoudig houten, wit geschilderd LAANHEK, dat de oprijlaan aan de zuidzijde afsluit. Het hek bestaat uit twee rechth..

De Wiersse: brug en keermuren

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Tussen 1921-25 werd het huis De Wiersse voorzien van een brede aanbouw en een koepelachtige entreepartij naar ontwerp van architect professo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wiersse: tuinbank in rozentuin in Vorden