Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wiersse: tuinbeelden op sokkels en molenstenen in Vorden

Tuin Park Landgoed

Wiersserallee 9
7251LH Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1911-1915


Beschrijving van De Wiersse: tuinbeelden op sokkels en molenstenen

Twee 18de-eeuwse tuinbeelden van Baumbergersteen, beide een kind -respectievelijk de Zomer (gemerkt 'FI') en de Herfst (gemerkt 'FIR')- voorstellende. Het ene kind draagt als symbool een korenschoof en de ander de hoorn des overvloeds. Beide beelden staan op 18de-eeuwse balustervormige SOKKELS die van profileringen en verdiepte velden zijn voorzien. De tuinbeelden werden in 1869 opgegraven en maakten zeer waarschijnlijk onderdeel uit van de voormalige formele tuinen bij De Wiersse. De sokkels met beelden zijn geplaatst op KORENMOLENSTENEN die bij de watermolen behoorden, die aan het begin van de 19de eeuw buiten bedrijf raakte. In 1994 zijn de beelden geïmpregneerd met behulp van de Ibachmethode. De TUINBEELDEN OP SOKKELS EN MOLENSTENEN behorende tot de buitenplaats De Wiersse zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het karakteristieke materiaalgebruik en vormgeving; - als bijzondere elementen van de buitenplaats; - vanwege de ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509732
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wiersse: tuinbeelden op sokkels en molenstenen in Vorden

De Wiersse: buitenplaats

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
HOOFDGEBOUW (huis De Wiersse) van de historische buitenplaats De Wiersse, waarvan de oudst bekende vermelding dateert uit 1288, toen door de..

De Wiersse: historische Tuin-en Parkaanleg

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG dateert in oorsprong uit de 18de eeuw. In de huidige tuin- en parkaanleg is deze 18de-eeuwse structuur no..

De Wiersse: De Nijhof

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Het uit ca. 1921 daterende TOEGANGSHEK dat halverwege de in 1907 weer rechtgetrokken oprijlaan staat, wordt gevormd door vier bakstenen pijl..

De Wiersse: De Berenpas

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Uit ca. 1920 daterend, eenvoudig houten, wit geschilderd LAANHEK, dat de oprijlaan aan de zuidzijde afsluit. Het hek bestaat uit twee rechth..

De Wiersse: brug en keermuren

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Tussen 1921-25 werd het huis De Wiersse voorzien van een brede aanbouw en een koepelachtige entreepartij naar ontwerp van architect professo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wiersse: tuinbeelden op sokkels en molenstenen in Vorden

Foto's (2)