Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Berkenbosch in Oostkapelle

Kasteel Buitenplaats

Duinbeekseweg 25
4356CD Oostkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 1644


Beschrijving van Berkenbosch

In 1644 wordt Berkenbosch een hofstede genoemd, Jacob Boreel (1630-1697) is dan eigenaar; in 1717 wordt Berkenbosch verkocht aan Willem van Sonsbeek, er bevinden zich twee huizen op, schuren, bossen, dreven, hoven en vijvers. Nadat een bij de vier vijvers gelegen huis was gesloopt, is in 1862 in opdracht van Burgemeester J.G. Sprenger iets noordelijker een neo- klassicistisch herenhuis gebouwd. Het huis bevindt zich aan de oostzijde van de buitenplaats en is tevens met de ingang naar die zijde gesitueerd; het terras en het balkon van het huis zijn op het zuiden gesitueerd. Het gepleisterde huis van twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond is gedekt door een schilddak, waarop gesmoorde pannen. Eenvoudige kroonlijst rondom. De venstersop de beganegrond zijn schuiframen met een roedenverdeling van 4x2, die op de verdieping hebben een 3x2 verdeling; alle vensters hebben afhangende schouders met ornamenten in terracotta. De oostgevel met middenrisaliet kent vijf traveeën; in de middelste travee bevindt zich de ingangspartij gevormd door een dubbele glasdeur in een gecannelleerde omlijsting; het bovenlicht is geplaatst in een extra omlijsting met een symmetrisch middenmotief waarin een cartouche; zowel daar als aan de zijkanten gekruld bladwerk; de overige vensters op de beganegrond. kennen eenzelfde omlijsting; de vijf vensters op de verdieping hebben een middenmotief aan de bovenzijde en een lijst met afhangende schouders om het bovenlicht. De zuidgevel is vier traveeën breed en heeft een aangebouwd balkon op vijf gietijzeren kolommen, voorzien van basement en kapiteel; op de beganegrond vier dubbele terrasdeuren met aan de onderzijde gesloten panelen en daarboven 3- ruits vensters in elke deur en aan de bovenzijde een gedeeld bovenlicht onder afhangende schouders; het terras onder het balkon is met geel-zwarte tegels in ruitmotief belegd; het balkon is voorzien van een gietijzeren balustrade; vier verdiepingsvensters met afhangende schouders, middenmotief en omlijsting van het bovenlicht. De westgevel is acht traveeën breed (de twee van de aanbouw meegerekend) met daarin zeven vensters met roedenverdeling 2x4 en middenmotief, waarvan de twee vensters rechts in het bezit zijn van persiennes; de derde travee van links bevat de achteringang met een dubbele glasdeur en bovenlicht met levensboom. Aan de noordgevel is toegevoegd een trap naar het platte dak van de aanbouw, alsmede een trap van het plat naar de zolder; de oostgevel van de aanbouw heeft een houten deur met glasruiten en bovenlicht met 2-ruits roedenverdeling; aldaar staat een waterpomp. De in zestiger jaren van deze eeuw aanwezige dakkapellen zijn vervangen door in het dakvlak liggende dakramen. INTERIEUR Marmeren vloer in de hal; links van de entree twee hoge kamers en suite, ieder met eenzelfde stucplafond met middenmotief met blad -en rankenwerk; dubbele houten draaideuren als tussendeuren; houten binnenluiken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509727
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Berkenbosch in Oostkapelle

Aanleg

Duinbeekseweg 25
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Zowel aan de noord- als de zuidzijde van de rechthoekige buitenplaats zijn vermoedelijk in de 17de eeuw bomenlanen evenwijdig aangelegd van ..

Stalgebouw

Duinbeekseweg 29
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Vroeg 18de eeuws stalgebouw op rechthoekige plattegrond onder schilddak dat met gesmoorde pannen is gedekt; in de zuidgevel rechts twee dubb..

Duinbeek: tuinmanswoning met bakkeet

Duinbeekseweg 21
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving TUINMANSWONING MET BAKKEET. Aan de noordzijde van het voorplein staat een 18de-eeuws bouwhuis, oorspronkelijk boerderij, van g..

Duinbeek: koetsierswoning

Duinbeekseweg 17
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving KOETSIERSWONING. Aan de zuidzijde van het voorplein staat het in oorsprong 18de-eeuwse koetshuis van gele baksteen (IJsselstee..

Duinbeek

Duinbeekseweg 19
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Duinbeek). Omgracht blokvormig huis gebouwd in classicistische stijl in het begin van de 18de eeuw. Het huis best..

Kaart & Routeplanner

Route naar Berkenbosch in Oostkapelle