Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wiersse: fonteintje in een rond bassin in Vorden

Tuin Park Landgoed

Wiersserallee 9
7251LH Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1914


Beschrijving van De Wiersse: fonteintje in een rond bassin

FONTEINTJE in een rond BASSIN, gelegen in het centrum van de zgn. "lage tuin". De fontein verbeeldt een meermin met twee staarten die een waterspuwende vis draagt. Dit loden fonteintje werd omstreeks 1915 gegoten naar een ijzeren voorbeeld dat zich in de collectie van Victor de Stuers op de Parkstraat te 's-Gravenhage bevond en in het ronde bassin geplaatst. Het voorbeeldexemplaar werd in 1921 naar De Wiersse gebracht. De aanvoer van het water voor deze fontein, alsmede voor de fontein in het kommetje bij de charmille, loopt vanaf de drukketel in het bouwhuis, waarbij gebruik wordt gemaakt van een eigen bron. Om het bassin ligt een stapelmuurtje op vierkante plattegrond met vier trapjes uit 1913. Het BASSIN MET FONTEINTJE behorende tot de buitenplaats De Wiersse is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het karakteristieke materiaalgebruik; - vanwege de functionele architectonische vormgeving; - vanwege de ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509725
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wiersse: fonteintje in een rond bassin in Vorden

De Wiersse: buitenplaats

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
HOOFDGEBOUW (huis De Wiersse) van de historische buitenplaats De Wiersse, waarvan de oudst bekende vermelding dateert uit 1288, toen door de..

De Wiersse: historische Tuin-en Parkaanleg

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG dateert in oorsprong uit de 18de eeuw. In de huidige tuin- en parkaanleg is deze 18de-eeuwse structuur no..

De Wiersse: De Nijhof

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Het uit ca. 1921 daterende TOEGANGSHEK dat halverwege de in 1907 weer rechtgetrokken oprijlaan staat, wordt gevormd door vier bakstenen pijl..

De Wiersse: De Berenpas

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Uit ca. 1920 daterend, eenvoudig houten, wit geschilderd LAANHEK, dat de oprijlaan aan de zuidzijde afsluit. Het hek bestaat uit twee rechth..

De Wiersse: brug en keermuren

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Tussen 1921-25 werd het huis De Wiersse voorzien van een brede aanbouw en een koepelachtige entreepartij naar ontwerp van architect professo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wiersse: fonteintje in een rond bassin in Vorden

Foto's (1)