Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wiersse: hut, thans staande aan de westzijde van de 'Lage tuin' in Vorden

Tuin Park Landgoed

Wiersserallee 9
7251LH Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1750


Beschrijving van De Wiersse: hut, thans staande aan de westzijde van de 'Lage tuin'

In oorsprong midden-19de-eeuwse HUT, thans (1996) staande aan de westzijde van de "lage tuin". De hut heeft dienst gedaan als gereedschapschuurtje van de voormalige moes- en bloementuin die tot de aanleg van de rozentuin en lage tuin in 1912 op deze plaats lag. De op een zes-zijdige plattegrond opgetrokken hut heeft verticale houten staanders waarlangs aan de buitenzijde een rieten bekleding is bevestigd. De voorzijde is open en in drie wanden is een 9-ruits venster opgenomen. De vloer bestaat uit vlam-cement dat op vloerplaten lijkt. De hut wordt overkapt door een riet gedekte puntkap met ijzeren bekroning en een windvaan. De kap was oorspronkelijk de kap van de niet meer bestaande ijskelder. De HUT behorende tot de buitenplaats De Wiersse is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het karakteristieke materiaalgebruik; - vanwege de functionele architectonische vormgeving; - als bijzonder en zeldzaam element; - vanwege de ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509724
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wiersse: hut, thans staande aan de westzijde van de 'Lage tuin' in Vorden

De Wiersse: buitenplaats

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
HOOFDGEBOUW (huis De Wiersse) van de historische buitenplaats De Wiersse, waarvan de oudst bekende vermelding dateert uit 1288, toen door de..

De Wiersse: historische Tuin-en Parkaanleg

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG dateert in oorsprong uit de 18de eeuw. In de huidige tuin- en parkaanleg is deze 18de-eeuwse structuur no..

De Wiersse: De Nijhof

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Het uit ca. 1921 daterende TOEGANGSHEK dat halverwege de in 1907 weer rechtgetrokken oprijlaan staat, wordt gevormd door vier bakstenen pijl..

De Wiersse: De Berenpas

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Uit ca. 1920 daterend, eenvoudig houten, wit geschilderd LAANHEK, dat de oprijlaan aan de zuidzijde afsluit. Het hek bestaat uit twee rechth..

De Wiersse: brug en keermuren

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Tussen 1921-25 werd het huis De Wiersse voorzien van een brede aanbouw en een koepelachtige entreepartij naar ontwerp van architect professo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wiersse: hut, thans staande aan de westzijde van de 'Lage tuin' in Vorden