Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wiersse: twee natuurstenen beelden in Vorden

Tuin Park Landgoed

Wiersserallee 9
7251LH Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van De Wiersse: twee natuurstenen beelden

TWEE NATUURSTENEN BEELDEN (LUCRETIA EN TARQUINIUS). Twee BEELDEN uit waarschijnlijk 1750 in Bentheimersteen ten voeten uit, voorstellende een man (Tarquinius) en een vrouw (Lucretia). Lucretia draagt een geplooid kleed en Tarquinius draagt een zwaard in zijn hand en een helm op zijn hoofd. Op de voetplaat van het mannelijke beeld is het jaartal '1750' aangebracht. Beide beelden zijn afkomstig van het huis van Victor de Stuers in de Parkstraat in 's-Gravenhage en in 1921 naar De Wiersse gebracht. De beelden werden na een restauratie in 1995 in de tuin geplaatst en staan thans (1996) aan het zuideinde van de pergola. De BEELDEN behorende tot de buitenplaats De Wiersse zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het karakteristieke materiaalgebruik en vormgeving; - als bijzondere elementen van de buitenplaats; - vanwege de ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509722
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wiersse: twee natuurstenen beelden in Vorden

De Wiersse: buitenplaats

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
HOOFDGEBOUW (huis De Wiersse) van de historische buitenplaats De Wiersse, waarvan de oudst bekende vermelding dateert uit 1288, toen door de..

De Wiersse: historische Tuin-en Parkaanleg

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG dateert in oorsprong uit de 18de eeuw. In de huidige tuin- en parkaanleg is deze 18de-eeuwse structuur no..

De Wiersse: De Nijhof

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Het uit ca. 1921 daterende TOEGANGSHEK dat halverwege de in 1907 weer rechtgetrokken oprijlaan staat, wordt gevormd door vier bakstenen pijl..

De Wiersse: De Berenpas

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Uit ca. 1920 daterend, eenvoudig houten, wit geschilderd LAANHEK, dat de oprijlaan aan de zuidzijde afsluit. Het hek bestaat uit twee rechth..

De Wiersse: brug en keermuren

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Tussen 1921-25 werd het huis De Wiersse voorzien van een brede aanbouw en een koepelachtige entreepartij naar ontwerp van architect professo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wiersse: twee natuurstenen beelden in Vorden