Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wiersse: twee staande pijlers in Vorden

Tuin Park Landgoed

Wiersserallee 9
7251LH Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van De Wiersse: twee staande pijlers

Twee ten oosten en twee ten westen van het voorplein staande PIJLERS uit ca. 1924. Tussen de twee oostelijke pijlers bevindt zich een groen geschilderd houten toegangshek. De vier, op vierkante grondslag staande, pijlers met plint worden afgedekt door een geprofileerde natuurstenen dekplaat, waarop een natuurstenen blok en een natuurstenen gepolychromeerde leeuw. De vier leeuwen dragen een wapenschild. De houten HEKKEN tussen de oostelijke pijlers worden gevormd door twee houten staanders met naar de pijlers toe een intogend hekwerk. Tussen de staanders zijn twee draaibare houten vleugels bevestigd. De vleugels en hekken bestaan uit verticale stijlen die onderling verbonden worden door drie horizontale liggers. De PIJLERS met de HEKKEN behorende tot de historische buitenplaats De Wiersse zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de karakteristieke en functionele vormgeving; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509713
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wiersse: twee staande pijlers in Vorden

De Wiersse: buitenplaats

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
HOOFDGEBOUW (huis De Wiersse) van de historische buitenplaats De Wiersse, waarvan de oudst bekende vermelding dateert uit 1288, toen door de..

De Wiersse: historische Tuin-en Parkaanleg

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG dateert in oorsprong uit de 18de eeuw. In de huidige tuin- en parkaanleg is deze 18de-eeuwse structuur no..

De Wiersse: De Nijhof

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Het uit ca. 1921 daterende TOEGANGSHEK dat halverwege de in 1907 weer rechtgetrokken oprijlaan staat, wordt gevormd door vier bakstenen pijl..

De Wiersse: De Berenpas

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Uit ca. 1920 daterend, eenvoudig houten, wit geschilderd LAANHEK, dat de oprijlaan aan de zuidzijde afsluit. Het hek bestaat uit twee rechth..

De Wiersse: brug en keermuren

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Tussen 1921-25 werd het huis De Wiersse voorzien van een brede aanbouw en een koepelachtige entreepartij naar ontwerp van architect professo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wiersse: twee staande pijlers in Vorden