Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wiersse: De Nijhof in Vorden

Tuin Park Landgoed

Wiersserallee 9
7251LH Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1842


Beschrijving van De Wiersse: De Nijhof

Het uit ca. 1921 daterende TOEGANGSHEK dat halverwege de in 1907 weer rechtgetrokken oprijlaan staat, wordt gevormd door vier bakstenen pijlers op vierkante grondslag, de buitenste twee hebben een kleiner volume. De pijlers zijn voorzien van verdiepte velden en worden afgedekt door geprofileerde natuurstenen dekplaten. Op de middelste pijlers staan twee natuurstenen 18de-eeuwse vazen. Tussen de pijlers bevinden zich smeedijzeren hekken en centraal bevinden zich twee getoogde, draaibare smeedijzeren vleugels die voorzien zijn van stijlen, regels en voluten aan de bovenzijde. Het geheel staat achter twee, uitzwenkende rood bakstenen keermuren waartussen een massieve brug met tongewelf. Het TOEGANGSHEK aan de oprijlaan behorende tot de historische buitenplaats De Wiersse is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek markeringspunt van een entree tot het voorplein van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509709
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wiersse: De Nijhof in Vorden

De Wiersse: buitenplaats

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
HOOFDGEBOUW (huis De Wiersse) van de historische buitenplaats De Wiersse, waarvan de oudst bekende vermelding dateert uit 1288, toen door de..

De Wiersse: historische Tuin-en Parkaanleg

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG dateert in oorsprong uit de 18de eeuw. In de huidige tuin- en parkaanleg is deze 18de-eeuwse structuur no..

De Wiersse: De Berenpas

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Uit ca. 1920 daterend, eenvoudig houten, wit geschilderd LAANHEK, dat de oprijlaan aan de zuidzijde afsluit. Het hek bestaat uit twee rechth..

De Wiersse: brug en keermuren

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Tussen 1921-25 werd het huis De Wiersse voorzien van een brede aanbouw en een koepelachtige entreepartij naar ontwerp van architect professo..

De Wiersse: banken en ronde tafeltjes

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Twee, aan weerszijden van de hoofdentree van het huis De Wiersse geplaatste, houten, groen geschilderde banken met hoge getoogde rugleuning...

Kaart & Routeplanner