Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wiersse: boerderij van één bouwlaag hoog in Vorden

Boerderij

Wiersserallee 5
7251LH Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1869


Beschrijving van De Wiersse: boerderij van één bouwlaag hoog

Kort na 1869 gebouwde, één bouwlaag hoge BOERDERIJ (toponiem "tweede bouwhuis"), waarin thans (1996) een woonhuisgedeelte, schuren en paardenstallen (voorheen zetboer/tuinmanswoning en koeienstallen), gelegen ten westen van het bouwhuis. De boerderij op U-vormige grondslag uit rode baksteen wordt overkapt door een met blauwe oudhollandse pannen en muldenpannen gedekt, enigszins overstekend, samengesteld zadeldak met wolfeinden dat voorzien is van gootlijsten. De representatieve voorgevel (oost) heeft een wat terugspringend middendeel waarin de hoofdentree, bestaande uit een deur met een door roeden verdeeld en getoogd bovenlicht, die aan weerszijden wordt geflankeerd door een getoogd 6-ruitsschuifvenster. De voorgevel is voorzien van gepleisterde plinten, deur- en vensteromlijstingen met geprofileerde lijsten, kroonlijsten en cordonlijsten langs de topgevels. De achter- en zijgevels zijn eenvoudiger samengesteld. In de voorgevel van beide zijvleugels bevindt zich een baander die voorzien is van vier, licht getoogde smalle ruitjes en een deur. Boven de baanders bevindt zich twee getoogde hooiluiken met ronde vensters. Tussen de zijvleugels is aan de achterzijde bevindt zich een plat dak. De zijvleugels zijn ook aan de achterzijde voorzien van een baander, cordonlijst en hooiluiken. In de zuidelijke vleugel bevindt zich de houtopslag waarvan de uit open houten delen opgetrokken wand getuigd. In de noordelijke vleugel bevinden zich stallen. Het interieur heeft nog grotendeels zijn oorspronkelijke indeling en interieur. Ten westen van de boerderij staat een in oorsprong uit de 18de eeuw daterend bakstenen BAKOVEN op rechthoekige grondslag onder een met grijze pannen gedekt zadeldak met overstek. De naast de bakoven staande beuk was van belang voor de trek. De BOERDERIJ met BAKOVEN behorende tot de historische buitenplaats De Wiersse zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de gaafheid van het exterieur en interieur van de boerderij; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509708
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wiersse: boerderij van één bouwlaag hoog in Vorden

De Wiersse: bouwhuis

Wiersserallee 7
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
In 1921-25 gebouwd BOUWHUIS (toponiem "koetshuis"), naar schetsontwerp van W.E. Gatacre en uitgewerkt door de architect professor Slothouwer..

De Wiersse: buitenplaats

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
HOOFDGEBOUW (huis De Wiersse) van de historische buitenplaats De Wiersse, waarvan de oudst bekende vermelding dateert uit 1288, toen door de..

De Wiersse: historische Tuin-en Parkaanleg

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG dateert in oorsprong uit de 18de eeuw. In de huidige tuin- en parkaanleg is deze 18de-eeuwse structuur no..

De Wiersse: De Nijhof

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Het uit ca. 1921 daterende TOEGANGSHEK dat halverwege de in 1907 weer rechtgetrokken oprijlaan staat, wordt gevormd door vier bakstenen pijl..

De Wiersse: De Berenpas

Wiersserallee 9
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Uit ca. 1920 daterend, eenvoudig houten, wit geschilderd LAANHEK, dat de oprijlaan aan de zuidzijde afsluit. Het hek bestaat uit twee rechth..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wiersse: boerderij van één bouwlaag hoog in Vorden