Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baarhuisje in Clinge

Graf Begraafplaats

's-Gravenstraat 167
4567AD Clinge (gemeente Hulst)
Zeeland

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Baarhuisje

Inleiding Op de noordwestelijke hoek van de begraafplaats, achter de kerk gebouwd bakstenen baarhuisje op rechthoekige plattegrond, mogelijk vrijwel gelijk met de kerk gebouwd omstreeks 1876. Omschrijving Het kleine gebouwtje is opgetrokken uit rode baksteen op een gepleisterde plint. In de westelijke langsgevel bevinden zich twee eenvoudige deuren, in de tegenover liggende gevel twee stuks drieruits vensters. De noordelijke kopgevel is zeer sober uitgevoerd. De zuidelijke kopgevel ligt in een zichtas en is voorzien van een spaarveld, afgesloten door een klimmende tandfries in gele baksteen. In het midden van dit veld een rondboogvormig spaarveld, afgesloten door een boog van gele baksteen. Het gebouwtje is voorzien van een zadeldak, gedekt met rode hollandse pannen. Waardering Baarhuisje van cultuurhistorische waarde en van waarde als onderdeel van het kerkcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509699
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Lijkenhuisje in Bambrugge, gerestaureerd in 2012

Een mortuarium, funerarium of vroeger een lijkenhuis of baarhuis, is een plaats waar het lichaam van een overledene gedurende enkele dagen kan worden bewaard en/of opgebaard tot aan de begrafenis of crematie.

Geschiedenis

Begraafplaatsen en kerkhoven hadden vaak een "baarhuis", waar de overledenen werden opgebaard. Pas na 36 uur kon men met zekerheid zeggen dat de dood was ingetreden: ook werden hier de lijkbaren opgeslagen. Hiernaast bestonden er "lijkenhuisjes" voor overledenen die slachtoffer geworden waren van besmettelijke ziektes. Deze werden apart opgebaard om verdere besmetting te voorkomen. Veel baarhuisjes werden later gebruikt als opslag voor tuingereedschap voor het onderhoud van de begraafplaats. Een aantal baarhuisjes is aangewezen als rijksmonument.

In de Nederlandse Wet op de Besmettelijke Ziekten van 1872 werd bepaald dat iedere begraafplaats een dergelijk baarhuis moest hebben.

Heden

Ziekenhuizen zijn altijd uitgerust met een mortuarium; verpleeghuizen hebben ook een vertrek dat hiervoor is ingericht. Mortuaria in ziekenhuizen hebben een opbaarruimte, waar nabestaanden kunnen worden opgevangen en afscheid kunnen nemen van een overledene. Verder is er een sectiekamer: een ruimte waar onderzoek aan de overledene kan worden gedaan, bijvoorbeeld door de gemeentelijk lijkschouwer en incidenteel ook door een patholoog-anatoom. Ten slotte is er een koelruimte, waar de overledene tijdelijk kan worden bewaard. Door het koelen wordt het ontbindingsproces vertraagd, wat van belang is voor eventuele obductie, donatie of opbaring.

In de zorginstellingen is het over het algemeen de bedoeling om een overledene binnen 3 uur na diens overlijden te koelen, uiteraard pas nadat de arts de schouw heeft gedaan.

Zie ook

Icoontje WikiWoordenboek Zoek mortuarium op in het WikiWoordenboek.

Monumenten in de buurt van Baarhuisje in Clinge

Pastorie

's-Gravenstraat 167
Clinge (Gemeente Hulst)
Inleiding In 1875, in neo-classicistische trant gebouwde pastorie op rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen en een kap hoog. De pastor..

Engelse tuin

's-Gravenstraat 167
Clinge (Gemeente Hulst)
Inleiding Achter de kerk en pastorie bevindt zich een gebied met restanten van een Engelse landschapstuin, mogelijk nog daterend uit de per..

Heilige Henricuskerk

's-Gravenstraat 169
Clinge (Gemeente Hulst)
Inleiding Driebeukige kerk met basilikale opzet en fronttoren, in 1876 in neo-romaanse stijl gebouwd naar ontwerp van P. Soffers. In de zij..

Maelstede

Koolzaadweg (Clinge)
Hulst
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Maelstede. Datering: Middeleeuwen. (Gedeeltelijke bescherming perceel, zie bijlage A).

Perceel deel uitmakend van het voormalige verdedigingsstelsel

Perceel vm verdedigingsstelsel
Hulst
Perceel deel uitmakend van het voormalige verdedigingsstelsel, van belang uit oogpunt van krijgshistorische waarde.

Kaart & Routeplanner

Route naar Baarhuisje in Clinge

Foto's (1)