Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Engelse tuin in Clinge

Tuin Park Landgoed

's-Gravenstraat 167
4567AD Clinge (gemeente Hulst)
Zeeland

Bouwjaar: 1800-1860


Beschrijving van Engelse tuin

Inleiding Achter de kerk en pastorie bevindt zich een gebied met restanten van een Engelse landschapstuin, mogelijk nog daterend uit de periode van een eerdere bebouwing tot het midden van de 19de eeuw. Tussen deze landschapstuin en de pastorie ligt de huidige pastorietuin, aan de noordzijde begrensd door een gemetselde tuinmuur. Oostelijk van de oorspronkelijke stijltuin werd de begraafplaats aangelegd. De overgang tussen de stijltuin en de begraafplaats wordt gevormd door een pad waaraan een oud baarhuisje is gelegen. Omschrijving De oorspronkelijke stijltuin bezit restanten van de aanleg. Aanwezig zijn nog een boogbruggetje over een verlande waterloop en een padenstelsel met een slingerend verloop. In de huidige pastorietuin staan een aantal grote, monumentale beuken. Waardering Tuin met beplanting van cultuurhistorische waarde als restant van mogelijk vroegere bebouwing en gebruik van het terrein en van ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509698
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Landschapspark kasteel Broekhuizen te Leersum (bb)
Engelse tuin in het Engelse Wilton
Het Wilhelminapark in Utrecht, een voorbeeld van een Engelse tuin
Engelse landschapstuin bij Slot Zeist
Waterstroom in Engelse tuin bij München in Duitsland

Een Engelse tuin is een landschapstuin, die in de mode kwam in de tweede helft van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw.

De Engelse tuin verschilt volledig van zijn tegenhanger, de Franse tuin. Men stapte af van het idee dat de natuur beheerst moest worden door de mensen. De tuinen werden nu aangelegd zonder symmetrie en evenwicht, er werden nog steeds sobere paviljoentjes opgetrokken; beeldhouwwerken werden schaars. Het concept leunt op de voorstelling van romantische, parkachtige landschappen met verrassende doorkijkjes. In de praktijk wordt dit doorgaans gestalte gegeven door de aanleg van grasvelden, liefst op heuvelachtig terrein, omgeven door en afgewisseld met boomgroepen.

Veel mensen vinden de Engelse tuin natuurlijk overkomen. In werkelijkheid groeien er vaak veel exoten, zoals coniferen. Water vormt een belangrijk onderdeel van deze nog steeds populaire vorm van landschapsaanleg. Er werden vaak kunstmatige meertjes aangelegd.

Bekende Engelse tuinen en parken

België

Nederland

Andere landen

Architecten van Engelse tuinenMonumenten in de buurt van Engelse tuin in Clinge

Pastorie

's-Gravenstraat 167
Clinge (Gemeente Hulst)
Inleiding In 1875, in neo-classicistische trant gebouwde pastorie op rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen en een kap hoog. De pastor..

Baarhuisje

's-Gravenstraat 167
Clinge (Gemeente Hulst)
Inleiding Op de noordwestelijke hoek van de begraafplaats, achter de kerk gebouwd bakstenen baarhuisje op rechthoekige plattegrond, mogelij..

Heilige Henricuskerk

's-Gravenstraat 169
Clinge (Gemeente Hulst)
Inleiding Driebeukige kerk met basilikale opzet en fronttoren, in 1876 in neo-romaanse stijl gebouwd naar ontwerp van P. Soffers. In de zij..

Maelstede

Koolzaadweg (Clinge)
Hulst
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Maelstede. Datering: Middeleeuwen. (Gedeeltelijke bescherming perceel, zie bijlage A).

Perceel deel uitmakend van het voormalige verdedigingsstelsel

Perceel vm verdedigingsstelsel
Hulst
Perceel deel uitmakend van het voormalige verdedigingsstelsel, van belang uit oogpunt van krijgshistorische waarde.

Kaart & Routeplanner

Route naar Engelse tuin in Clinge

Foto's (1)