Grafmonument van Van Waesberghe in Hulst

Graf Begraafplaats

Zoutestraat 45

Architect: H. Dubois

Beschrijving van Grafmonument van Van Waesberghe

Inleiding In het als gebied A omschreven gedeelte van het beschermde deel van de Rooms-katholieke begraafplaats gelegen grafmonument. Het monument staat centraal aan het meest oostelijke pad van de begraafplaats. Het werd in eclectisch-classicistische trant vervaardigd door H. Dubois te Gent voor het familiegraf van de familie Van Waesberghe. Het monument is waarschijnlijk direct na de in gebruike name van de begraafplaats omstreeks 1870 geplaatst. Omschrijving Zware vierkante hardstenen sokkel voorzien van marmeren tableaus met inscriptie. De sokkel met pilasterachtige hoekdecoraties wordt vierzijdig afgesloten door frontonachtige elementen en hoekpilonen. Op de sokkel een vierkante, obeliskachtige zuil bekroond door een vaas. Het grafmonument is voorzien van een omheining in de vorm van natuurstenen palen op een plint met daartussen een smeedijzeren ketting. Waardering Grafmonument van algemeen belang vanwege het bijzonder monumentale karakter en als zodanig van grote ensemblewaarde voor het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)