Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuis in Noordwijkerhout

Woonhuis

Langevelderweg 8
2211AH Noordwijkerhout
Zuid Holland

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Dubbel woonhuis

Inleiding Dubbel WOONHUIS, in 1920 gebouwd als dokterswoningen bij de krankzinnigeninrichting St. Bavo. De Overgangsarchitectuur is sterk verwant, zij het minder rijk geornamenteerd, aan de bouwstijl van het hoofgebouw en de kapel. De grote serre tegen de achtergevel van het huis is van later datum. Inwendig is het pand doorgebroken en gemoderniseerd. Omschrijving Gespiegeld dubbel woonhuis van twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak met rode Hollandse pannen gedekt. Gevels opgetrokken in bruine baksteen, voorzien van horizontale sierbanden in gele strengperssteen. Cordonlijsten en onderdorpels van hardsteen. Hoog opgaande middenpartijen met halfronde erkers en balkons met gemetselde borstwering eindigend in grote gemetselde dakkapellen onder schilddakjes. Rechtgesloten vensters met roedenverdeling in de bovenlichten. Entrees in rechtgesloten (nr.10) en rondboogvormige (nr.8) portieken. Achtergevel met grote aangebouwde serre en op de hoeken éénlaags bijkeukens onder plat dak. Gemetselde schoorstenen in de dakschilden boven de zijgevels. Waardering Voormalige dubbele dokterswoning van de St. Bavo van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang - als onderdeel van het Bavo-complex dat belangrijk is geweest in de geschiedenis en ontwikkeling van het dorp Noordwijkerhout - vanwege de voor die tijd karakteristieke Overgangsarchitectuur, gekenmerkt door een gemengde bouwstijl met verschillende stijlelementen - vanwege de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van het exterieur - vanwege de functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen behorend tot het Bavo-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509683
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuis in Noordwijkerhout

Rectorshuis bij St. Bavo

Langevelderweg 6
Noordwijkerhout
Inleiding WOONHUIS, in 1915 gebouwd als rectorswoning bij de krankzinnigeninrichting St. Bavo. De Overgangsarchitecuur is sterk verwant, zi..

Dokterswoning bij St. Bavo

Langevelderweg 12
Noordwijkerhout
Inleiding WOONHUIS, in 1920 gebouwd als dokterswoning bij de krankzinnigeninrichting St. Bavo. De Overgangsarchitectuur is sterk verwant, z..

Sint Bavo

Langevelderweg 27
Noordwijkerhout
Omschrijving Symmetrisch tweelaags klooster annex dienstgebouw op rechthoekige plattegrond met hoekpaviljoens en een hoog opgaand middenris..

Gemeentehuis

Herenweg 4
Noordwijkerhout
Inleiding Het oudste gedeelte van het GEMEENTEHUIS van Noordwijkerhout dateert uit 1930 en is ontworpen door de architect A.J. Kropholler i..

Witte Kerkje

Dorpsstraat 7
Noordwijkerhout
Ned.Herv.Kerk. Eenbeukig schip en toren, deels eerste helft 13e eeuw met toevoegingen 15e/16e eeuw. Inventaris. Orgel met Hoofdwerk en Boven..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)