Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dokterswoning bij St. Bavo in Noordwijkerhout

Woonhuis

Langevelderweg 12
2211AH Noordwijkerhout
Zuid Holland

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Dokterswoning bij St. Bavo

Inleiding WOONHUIS, in 1920 gebouwd als dokterswoning bij de krankzinnigeninrichting St. Bavo. De Overgangsarchitectuur is sterk verwant, zij het minder rijk geornamenteerd, aan de bouwstijl van het hoofgebouw en de kapel. Inwendig is het pand gemoderniseerd. Omschrijving WOONHUIS van twee bouwlagen onder een samengesteld schild-zadeldak met Hollandse pannen gedekt. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen, voorzien van horizontale sierbanden in gele strengperssteen. Cordonlijsten en onderdorpels van hardsteen. Recht gesloten vensters met roedenverdeling in de bovenlichten. Centraal in de voorgevel (west) de ingang en rechts daarvan een hoog opgaande gevelpartij eindigend in een puntgevel onder zadeldak. Halfronde erker over twee bouwlagen en halfrond balkon met gemetselde borstwering. Nieuwe deur in rondboogvormig portiek. Tegen de vrijwel blinde zuidgevel een erker met afgesnoten hoeken en kleine zesruits vensters. Tegen de achtergevel (oost) een gemetselde serre onder plat dak met dubbele glasdeur tussen zijlichten onder doorlopend bovenlicht met vertikale roedenverdeling. Op de hoek met de noordelijke zijgevel een aangebouwde bijkeuken van één bouwlaag onder plat dak. Kleine dakkapellen en hoge gemetselde schoorstenen in de dakschilden. Waardering Voormalige dokterswoning van de Sint Bavo van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang - als onderdeel van het Bavo-complex dat belangrijk is geweest in de geschiedenis en ontwikkeling van het dorp Noordwijkerhout - vanwege de voor die tijd karakteristieke Overgangsarchitectuur, gekenmerkt door een gemengde bouwstijl met verschillende stijlelementen - vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van het exterieur - vanwege de functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen behorend tot het Bavo-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509682
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dokterswoning bij St. Bavo in Noordwijkerhout

Dubbel woonhuis

Langevelderweg 8
Noordwijkerhout
Inleiding Dubbel WOONHUIS, in 1920 gebouwd als dokterswoningen bij de krankzinnigeninrichting St. Bavo. De Overgangsarchitectuur is sterk v..

Rectorshuis bij St. Bavo

Langevelderweg 6
Noordwijkerhout
Inleiding WOONHUIS, in 1915 gebouwd als rectorswoning bij de krankzinnigeninrichting St. Bavo. De Overgangsarchitecuur is sterk verwant, zi..

Sint Bavo

Langevelderweg 27
Noordwijkerhout
Omschrijving Symmetrisch tweelaags klooster annex dienstgebouw op rechthoekige plattegrond met hoekpaviljoens en een hoog opgaand middenris..

Gemeentehuis

Herenweg 4
Noordwijkerhout
Inleiding Het oudste gedeelte van het GEMEENTEHUIS van Noordwijkerhout dateert uit 1930 en is ontworpen door de architect A.J. Kropholler i..

Witte Kerkje

Dorpsstraat 7
Noordwijkerhout
Ned.Herv.Kerk. Eenbeukig schip en toren, deels eerste helft 13e eeuw met toevoegingen 15e/16e eeuw. Inventaris. Orgel met Hoofdwerk en Boven..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)