Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rectorshuis bij St. Bavo in Noordwijkerhout

Woonhuis

Langevelderweg 6
2211AH Noordwijkerhout
Zuid Holland

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van Rectorshuis bij St. Bavo

Inleiding WOONHUIS, in 1915 gebouwd als rectorswoning bij de krankzinnigeninrichting St. Bavo. De Overgangsarchitecuur is sterk verwant, zij het minder rijk geornamenteerd, aan de bouwstijl van het hoofgebouw en de kapel. De grote serre tegen de achtergevel van het huis dateert uit 1925 en is ontworpen door Jos Bekkers. Het interieur van de begane grond verkeert in vrijwel oorspronkelijke staat. Omschrijving WOONHUIS van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een samengesteld schild-zadeldak met rode Hollandse pannen gedekt. Aan de achterzijde een grote aangebouwde rechthoekige serre onder plat dak. De in bruine baksteen opgetrokken gevels zijn voorzien van hardstenen cordonlijsten, lateien en onderdorpels en siermetselwerk in gele strengperssteen. Iets teruggelegen entree met hardstenen stoep centraal in de voorgevel (west). Oorspronkelijke houten deur. Rechts van de entree een risaliet met puntgevel onder steekkap. Tegen het risaliet een halfronde erker en daarboven een balkon met balustrade. Rechtgesloten begane grondvensters met roedenverdeling in de bovenlichten. Dubbele balkondeur met glas onder een segmentboogvormig bovenlicht. In de geveltop van het risaliet een tegeltableau met de naam "Boekhorst". Vrijwel in oorspronkelijke staat verkerend/hersteld interieur op de begane grond met onder meer in de gang en keuken tegelvloeren in patroon, originele lambrizeringen en deuren met architraven, kamer-en-suite, oorspronkelijke vaste kasten in de keuken. Waardering Voormalige rectorswoning van de St. Bavo van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang - als onderdeel van de voormalige inrichting St. Bavo, die belangrijk is geweest in de geschiedenis en de ontwikkeling van het dorp Noordwijkerhout - vanwege de voor die tijd karakteristieke Overgangsarchitectuur, gekenmerkt door een gemengde bouwstijl met verschillende stijlelementen - vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van zowel in- als uitwendig - vanwege de functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen behorend tot het Bavo-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509681
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rectorshuis bij St. Bavo in Noordwijkerhout

Dubbel woonhuis

Langevelderweg 8
Noordwijkerhout
Inleiding Dubbel WOONHUIS, in 1920 gebouwd als dokterswoningen bij de krankzinnigeninrichting St. Bavo. De Overgangsarchitectuur is sterk v..

Dokterswoning bij St. Bavo

Langevelderweg 12
Noordwijkerhout
Inleiding WOONHUIS, in 1920 gebouwd als dokterswoning bij de krankzinnigeninrichting St. Bavo. De Overgangsarchitectuur is sterk verwant, z..

Sint Bavo

Langevelderweg 27
Noordwijkerhout
Omschrijving Symmetrisch tweelaags klooster annex dienstgebouw op rechthoekige plattegrond met hoekpaviljoens en een hoog opgaand middenris..

Gemeentehuis

Herenweg 4
Noordwijkerhout
Inleiding Het oudste gedeelte van het GEMEENTEHUIS van Noordwijkerhout dateert uit 1930 en is ontworpen door de architect A.J. Kropholler i..

Witte Kerkje

Dorpsstraat 7
Noordwijkerhout
Ned.Herv.Kerk. Eenbeukig schip en toren, deels eerste helft 13e eeuw met toevoegingen 15e/16e eeuw. Inventaris. Orgel met Hoofdwerk en Boven..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)