Boerderij "De Brink" in Maarsbergen

Maarnse Grindweg 47
3953LS Maarsbergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)

Bouwjaar: 18e/19e/20e eeuw

Beschrijving van Boerderij "De Brink"

BOERDERIJ "De Brink", behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen aan de overzijde van de Maarnse Grindweg ten noordwesten van het kasteel. 19e-eeuwse langhuisboerderij in traditioneel-ambachtelijke bouwtrant, opgetrokken in baksteen onder rieten kap. Beganegronds in de voorgevel vier zesruits schuifvensters met luiken in de Maarsbergen-kleuren (rood-geel-groen), onder het rechter venster een kelderraam. Op de verdieping een vierruits schuifvenster. Rechts een uitbouw (wellicht een restant van het 18e-eeuwse bakhuis) met zesruits schuifvenster met luiken en een met riet bedekt zadeldak, haaks op het wolfdak van de boerderij; bakstenen schoorstenen met platen. De zijgevels zijn in de 20e-eeuw grotendeels gemoderniseerd. In de achtergevel een inrijdeur en twee staldeuren, erboven een luik. De bijgebouwen op het erf ten behoeve van de agrarische bedrijfsvoering, zijn 20e-eeuws en vallen wegens te weinig monumentale waarde buiten de bescherming. Waardering BOERDERIJ van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de traditioneel-ambachtelijke bouwtrant; - wegens de funtioneel-ruimtelijke relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)