Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Maarsbergen: boerderij met bakhuis, schuur en hooiberg in Maarsbergen

Boerderij

Maarnse Grindweg 49
3953LS Maarsbergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1889 (herbouwd)


Beschrijving van Huis Maarsbergen: boerderij met bakhuis, schuur en hooiberg

BOERDERIJ met BAKHUIS, SCHUUR en HOOIBERG, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten noorden van het huis aan de overzijde van de Maarnse Grindweg. De huidige boerderij "De Gruyvoort" is in 1889 in opdracht van K.A. Godin de Beaufort herbouwd naar voorbeeld van de oude, vroeg-18de-eeuwse boerderij "Creyvoort" op deze plaats. Langhuisboerderij in traditioneel-ambachtelijke bouwtrant, opgetrokken in roodbruine baksteen onder wolfdak met geschulpte windveren en grijze Hollandse pannen, waarop een bakstenen schoorsteen met afdekplaat. In de voorgevel drie zesruits schuifvensters met luiken in de Maarsbergen-kleuren (rood-geel-groen) en twee vensters met luik. Op de verdieping eveneens een venster met luik. In de achtergevel een inrijdeur en twee mestdeuren, waarboven een luik. In de beide zijgevels zijn stalraampjes en twee deuren onder het opgelichte dak aangebracht. In het INTERIEUR zijn enkele 18de-eeuwse elementen van belang. Onder meer de oude grenenhouten ankerbalkgebinten en de overwelfde kelder onder de opkamer, met pekelbakken en luik met trapje naar de opkamer. Tweede-helft-19de-eeuws BAKHUIS ten oosten van de boerderij. Gebouwtje op rechthoekige grondslag, opgetrokken in roodbruine baksteen en gedekt door een met blauwe pannen belegd zadeldak nmet windveren. Aan de linkerzijde is een secreet aangebouwd. De detaillering van de voorgevel is eclectisch en bestaat uit beganegronds een driedelig venster met verhoogd middendeel en roeden en rondom lijsten en luiken in de Maarsbergen-kleuren; erboven een rond venster onder lijsten. In het INTERIEUR bevindt zich nog de oven. Ten dele vernieuwde SCHUUR achter de boerderij, opgetrokken uit hout en gedekt door een met rode pannen belegd gebroken dak. INWENDIG zijn nog de vermoedelijk vroeg-18de-eeuwse ankerbalkgebinten bewaard. Op het erf midden-19de-eeuwse vierroeden HOOIBERG met rieten kap. De overige gebouwen op het erf zijn 20ste-eeuws en vallen wegens te weinig monumentale waarde buiten de bescherming. Waardering BOERDERIJ, BAKHUIS, SCHUUR en HOOIBERG van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de traditioneel-ambachtelijke bouwtrant; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509673
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Maarsbergen: boerderij met bakhuis, schuur en hooiberg in Maarsbergen

Cruyvoort: bakhuis

Maarnse Grindweg 49
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 2 Het BAKHUIS is rechts van het hoofdgebouw gelegen en heeft een rechthoekige plattegrond. Het telt ,,n bouwl..

Cruyvoort: rieten kapberg

Maarnse Grindweg 49
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 3 De rieten KAPBERG ligt rechts achteraan op het erf, achter het bakhuis en de boerderij. De kapberg bestaat ..

Cruyvoort: langhuisboerderij

Maarnse Grindweg 49
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 1 De haaks op de weg gelegen LANGHUISBOERDERIJ telt één bouwlaag onder een met grijze Hollandse pannen gede..

Huis Maarsbergen: tolhuis

Maarnse Grindweg 51
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
TOLHUIS, behorende tot Huis Maarsbergen, gelegen aan de centrale hoofdas en daterend uit het midden van de 19de eeuw. Tot 1925 als tolhuis i..

Boerderij "De Brink"

Maarnse Grindweg 47
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
BOERDERIJ "De Brink", behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen aan de overzijde van de Maarnse Grindweg ten noordwesten van het kasteel. 19..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Maarsbergen: boerderij met bakhuis, schuur en hooiberg in Maarsbergen

Foto's (2)