Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Maarsbergen: tolhuis in Maarsbergen

Gebouw

Maarnse Grindweg 51
3953LS Maarsbergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht


Beschrijving van Huis Maarsbergen: tolhuis

TOLHUIS, behorende tot Huis Maarsbergen, gelegen aan de centrale hoofdas en daterend uit het midden van de 19de eeuw. Tot 1925 als tolhuis in gebruik en sindsdien als woning. Eénbeukig pand op rechthoekige grondslag, opgetrokken in baksteen en voorzien van eclectische details. Het zadeldak is belegd met (nieuwe) blauwe pannen. Onderlangs loopt een geschilderde plint, halverwege een bakstenen profilering. In de voorgevel bevindt zich de plaats van de oude ingang: een gepleisterde bakstenen omlijsting van pilasters en kroonlijst. De openslaande deuren met zes ruiten en beneden houten panelen in de Maarsbergen-kleuren (rood-geel-groen) zijn 20ste-eeuws; oorspronkelijk was dit een deurpartij. Hierboven staat een rond venster onder natuurstenen lijsten. Beide zijgevels hebben twee zesruits schuifvensters en rechte muurankers. Aan de achtergevel bevindt zich een kleine uitbouw (de huidige ingang); rechts erboven een venster met roeden. Waardering TOLHUIS van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de oorspronkelijke functie; - wegens de kenmerkende ligging; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509672
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Maarsbergen: tolhuis in Maarsbergen

Cruyvoort: bakhuis

Maarnse Grindweg 49
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 2 Het BAKHUIS is rechts van het hoofdgebouw gelegen en heeft een rechthoekige plattegrond. Het telt ,,n bouwl..

Cruyvoort: rieten kapberg

Maarnse Grindweg 49
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 3 De rieten KAPBERG ligt rechts achteraan op het erf, achter het bakhuis en de boerderij. De kapberg bestaat ..

Cruyvoort: langhuisboerderij

Maarnse Grindweg 49
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 1 De haaks op de weg gelegen LANGHUISBOERDERIJ telt één bouwlaag onder een met grijze Hollandse pannen gede..

Huis Maarsbergen: boerderij met bakhuis, schuur en hooiberg

Maarnse Grindweg 49
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
BOERDERIJ met BAKHUIS, SCHUUR en HOOIBERG, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten noorden van het huis aan de overzijde van de Maarns..

Boerderij "De Brink"

Maarnse Grindweg 47
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
BOERDERIJ "De Brink", behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen aan de overzijde van de Maarnse Grindweg ten noordwesten van het kasteel. 19..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Maarsbergen: tolhuis in Maarsbergen

Foto's (2)