Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Maarnbergen: grafheuvel op de Foldocusheuvel in Maarsbergen

Tuin Park Landgoed

Maarnse Grindweg 30
3953LW Maarsbergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1903-1910


Beschrijving van Huis Maarnbergen: grafheuvel op de Foldocusheuvel

GRAFHEUVEL behorende tot Huis Maarsbergen en ontstaan tussen 1903 en 1910. Kunstmatige ophoging van de Foldocusheuvel met graf van de familie Godin de Beaufort (1908) met wapen De Beaufort en opschrift La vertu est un beau fort. Voorts drie grafstenen en een houten kruis. Het geheel wordt omsloten door een vroeg-20ste-eeuws gietijzeren hek. Waardering GRAFHEUVEL van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de historische relatie met het huis Maarsbergen; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509671
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Foldocusheuvel
Hoogte 38 m
Coördinaten 52° 2′ NB, 5° 24′ OL
Ligging Maarsbergen
Gebergte Utrechtse Heuvelrug
Foldocusheuvel
Foldocusheuvel
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Foldocusheuvel is een heuvel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de Nederlandse provincie Utrecht. De heuvel ligt ten zuiden van Maarsbergen, ten westen van Valkenheide, ten noordwesten van Leersum en ten oosten van Doorn. Zo'n 250 meter oostelijker ligt de N226 die door de Darthuizerpoort loopt. De heuvel maakt deel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug. Zuidelijker ligt de Darthuizerberg en in het westen de Ruiterberg en de Doornse Kaap.

De heuvel is ruim 38 meter hoog en is onderdeel van de historische parkaanleg horende bij Huis Maarsbergen. De grafheuvel op de top is een rijksmonument.

Geschiedenis

Op een in 1797 gepubliceerde kaart van de provincie Utrecht van de hand van Jacobus Kok en J.C. de Roeder wordt een ringvormige structuur aangegeven bij 'Meersbergen abdy', waarmee Huize Maarsbergen wordt bedoeld. De ringvormige structuur is de markante Foldocusheuvel die als natuurlijke verhoging door de ontbossing opviel.[1]

Tussen 1903 en 1910 is er op de top van de Foldocusheuvel een grafheuvel opgeworpen, waarin het graf van de familie Godin de Beaufort is ondergebracht. Het behoort tot Huis Maarsbergen dat zo'n 400 meter ten noorden van de top van de heuvel gelegen is. Verder zijn er drie grafstenen en een houten kruis geplaatst. Om het geheel staat een gietijzeren hek uit de vroege twintigste eeuw.[2]

Sinds het einde van de 19e eeuw is de heuvel door toenemende herbebossingen steeds slechter zichtbaar geworden.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Huis Maarnbergen: grafheuvel op de Foldocusheuvel in Maarsbergen

Huis Maarnbegen: inrijhek

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
INRIJHEK aan de Maarnse Grindweg, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten noordwesten daarvan. Het van elders afkomstig 18de-eeuws sme..

Huis Maarnbergen: inrijhek

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
INRIJHEK aan de Wijkerweg, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten westen daarvan. De twee natuurstenen pijlers met 18de-eeuws sierlij..

Huis Maarnbergen: zwembad met badhuisje

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
ZWEMBAD MET BADHUISJE, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten zuidwesten daarvan. Rechthoekig betonnen zwembassin uit 1924 met bijbeh..

Huis Maarnbergen: tuinvaas

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
TUINVAAS, behorende tot Huis Maarsbergen en staande aan de singel even ten zuidwesten van het eiland. Van elders afkomstige 17de- of 18de-ee..

Huis Maarsbergen

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
HUIS MAARSBERGEN. Tweebeukig huis op rechthoekige grondslag, verzwaard met twee diagonaal tegenover elkaar liggende hoektorens; op de hoeke..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Maarnbergen: grafheuvel op de Foldocusheuvel in Maarsbergen