Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Maarsbergen: bloemenkas en druivenkas in Maarsbergen

Tuin Park Landgoed

Maarnse Grindweg 30
3953LW Maarsbergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: midden 19e eeuw


Beschrijving van Huis Maarsbergen: bloemenkas en druivenkas

TWEE midden-19de-eeuwse KASSEN, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten noordoosten daarvan naast de oranjerie. De linker, kleinere kas was oorspronkelijk in gebruik als BLOEMENKAS, de rechter als DRUIVENKAS. Beide kassen zijn rechthoekig en opgetrokken in bruinrode baksteen; de afzaten van de bloemenkas zijn bepleisterd, die van de druivenkas afgezet met betonnen platen met profiel. De opbouw van de BLOEMENKAS is, zij het in ruineuze staat, nog aanwezig en bestaat uit een hoge achterwand, een lage voorwand en schuin oplopende zijmuren. In de achterwand bevindt zich een dichtgemetselde halfronde stookopening, in de rechter zijmuur een poortje met halfronde afsluiting en segmentboog. De ijzeren glasroeden zijn nog aanwezig, maar verkeren in slechte staat. Van de DRUIVENKAS zijn nog slechts de achter- en zijmuren bewaard, evenals de bakstenen aanzetten voor de glaspanelen. Waardering BLOEMEN en DRUIVENKAS van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de oorspronkelijke functie; - wegens de functie van afsluitende en beschuttende wand tussen entree van de buitenplaats en de voormalige moestuin/boomgaard (thans weide); - wegens de relatie met andere onderdelen van de buitenplaats, in het bijzonder met oranjerie, voormalige moestuin/boomgaard en moestuinmuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509663
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Maarsbergen: bloemenkas en druivenkas in Maarsbergen

Huis Maarnbegen: inrijhek

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
INRIJHEK aan de Maarnse Grindweg, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten noordwesten daarvan. Het van elders afkomstig 18de-eeuws sme..

Huis Maarnbergen: inrijhek

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
INRIJHEK aan de Wijkerweg, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten westen daarvan. De twee natuurstenen pijlers met 18de-eeuws sierlij..

Huis Maarnbergen: zwembad met badhuisje

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
ZWEMBAD MET BADHUISJE, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten zuidwesten daarvan. Rechthoekig betonnen zwembassin uit 1924 met bijbeh..

Huis Maarnbergen: tuinvaas

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
TUINVAAS, behorende tot Huis Maarsbergen en staande aan de singel even ten zuidwesten van het eiland. Van elders afkomstige 17de- of 18de-ee..

Huis Maarnbergen: grafheuvel op de Foldocusheuvel

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
GRAFHEUVEL behorende tot Huis Maarsbergen en ontstaan tussen 1903 en 1910. Kunstmatige ophoging van de Foldocusheuvel met graf van de famili..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Maarsbergen: bloemenkas en druivenkas in Maarsbergen

Foto's (1)